VIDEOPREMIÄR: Dofhiort’n – ”Anna & Melissa”

Idag är det dags att bekanta sig med duon Dofhiort’n, som med dragspel, visslingar och folkmelodier förmedlar stillsamma vardagsbetraktelser. Gamla ljud möter moderna iakttagelser. Nu har aktuella singeln ”Anna & Melissa” – den andra i ordningen – fått en video, inspelad i Dalarna, färgad och inspirerad av Wes Andersons bildspråk. Det går att ha sämre förebilder.

Videopremiären sker på HYMN. Titta nedan:

Vi bad sångaren och låtskivaren Julius Z. Strömberg att berätta om låten och videon.

– Videon spelade in vi med Nils Alatalo, duktig filmare från Göteborg som bland annat filmat med FLAWS och som vi spelat in filmsessioner med tidigare. Den är inspelad vid Falu Gruva en kall vårdag i maj efter att vi hade haft en konsert i Falun dagen före. Videon är lite inspirerad av Wes Andersons värld och vi tänkte något i den stilen, att skapa en känsla av inramade, stilla bilder i en ”långsam” anda.

– Det som är lite ”behind the scenes” är att vår kompis Anton Fahlgren står och skyddar mikrofonen (osynlig till vänster i bild) med sin jacka från all vind och blåst som var den dagen, men att han sedan blivit totalt bortklippt. Tack till Anton som stod helt stilla genom tagningarna och som sedan klippts bort – stor eloge! Haha. Nils har även fotat bilden som utgör omslaget till singeln.

Och singeln. Vad finns det att berätta om den?

– Singeln är inspelad hemma hos Hans Rohdin (RohdinMusic) i Trollhättan under två dagar i juli. Hans är en gammal kompis som vi träffade igen för ett tag sen och vi började då prata om att spela in med Dofhiort’n. Efter en del tänkande och grubblande över ”hur vill vi låta egentligen?” och när vi äntligen ”fick tummen ur” blev Hans kontaktad direkt. Då Dofhiort’n har grundats ur idén om småskalighet och enkelhet  så lockade Hans hemmastudio väldigt; där kunde vi spela in i lugn och ro, lägga sång, gitarr och dragspel i vardagsrummet, slänga oss på tevesoffan och koka kaffe och fika mest hela tiden. Väldigt anspråkslöst.

– Då både basisten Rasmus Sjöstedt (Kristoffer Bolander, Papa Ray) och Kristoffer Hedberg (Easy October), som spelar munspel på vår nästa singel ”Jason & Amanda”, bodde grannar med Hans blev de naturliga att ringa in för att lägga några spår i all sin enkelhet. Trombonen på låten spelas av Gustav Eriksson. Då vi tidigare inte har spelat in med Dofhiort’n hade vi inga direkta förväntningar om vad som det skulle bli av låtarna – men är väldigt glada för att de blivit så mycket ”oss” och är tacksamma och glada att många vänner och lyssnare har hört av sig om att det låter bra.

Vad händer framöver?

– Våra framtidsplaner är att vi senare i höst släpper ytterligare två singlar; ”Every Day Is Saturday” (producerad av Rasmus Blomqvist) samt ”Jason & Amanda” (producerad av Hans Rohdin) och att spela några fler konserter under hösten. Vi har precis spelat tre konserter i Oslo och hoppas få till något i Sverige under hösten/vintern. Planen för nästa år är att spela in och släppa mer musik och förhoppningsvis göra en massa konserter, både i Sverige och utlandet – vi har alltid haft en ambition om att spela mycket och försöker få till det så ofta vi bara kan – det är det roligaste med Dofhiort’n!

– Manfred [Högström] är bosatt i Linköping och jag i Oslo vilket gör Dofhiort’ns framträdanden väldigt sporadiska just nu men planen är att upprätthålla vår verksamhet trots de geografiska differenserna.