Tom Petty och Stevie Nicks – en lång och stark vänskap

Vänskap. Det är oroligt på många platser i världen och det ger en otrygg känsla – och i dessa tider är gemenskap en av förutsättningarna för att stärka tillvaron. Själv har jag följt Tom Pettys och Stevie Nicks långa vänskap, som i skrivande stund får symbolisera mänsklighetens önskan att känna närhet, istället för hat och ilska.

Tom Petty avled som bekant under gårdagen i en ålder av 66 år. Turerna var många innan dödsbeskedet slutligen kom från familjen och det är tråkigt att medias cyniska vilja att vara först med nyheter ger Pettys tragiska bortgång en fadd smak. Hur som helst har en av musikhistoriens främsta stilbildare och rockikoner lämnat jordelivet. Albumen Tom Petty & The Heartbreakers (1976), Damn The Torpedeos (1979) och Hard Promises (1981) är samtliga klassiska album. I Pettys musik och personlighet framträder en av rockens varmaste själar.

Vänskapen mellan Fleetwood Mac-sångerskan Stevie Nicks och Petty varade i nästan 40 år. Förstnämnde gästade Petty på scen så sent som i juli tidigare i år. De träffades 1978 och deras första musikaliska samarbete resulterade i ”Insider” från 1981.

”Insider” (1981)

Pettys fjärde soloalbum Hard Promises från 1981 är en av hans bästa inspelningar och Nicks-duetten är en av höjdpunkterna.

En fin liveversion från 2006. Videon är hämtad från Nicks tredje stora turné tillsammans med Petty, som gick under namnet Highway Champions Tour. De två tidigare arrangerades 1981 respektive 1986.

Missa inte duons kompisversioner av ”Learning To Fly” och ”Don’t Come Around Here No More”.

”Stop Draggin’ My Heart Around” (1981)

Strax efter Hard Promises släpptes Nicks solodebut Bella Donna och denna skiva innehåller hitsingeln ”Stop Draggin’ My Heart Around”. En rockduett av klassiskt snitt. Singeln och albumspåret ”Edge Of Seventeen” är inspirerad av Pettys dåvarande äktenskap med Jane Benyo.

”I Will Run To You” (1983)

På Nicka andra soloalbum The Wild Heart upprepar duon sin bedrift från första skivan. Nedtonade ”I Will Run To You” är en självklar favorit.

”Needles And Pins” (1985)

Vad vore en vänskap utan hjärtliga skratt och duons ”Needles And Pins”-tolkning visar upp ett par som står varandra nära. Originalversionen släpptes av Jackie DeShannon 1963 och skrevs av Jack Nitzsche och Sonny Bono.

”Free Fallin'” (1996)

Nicks tolkar Pettys klassiker ”Free Fallin'” 1996. Låten finns med i tv-serien Party Of Five. Pettys originalversion hittas på 1989 års album Full Moon Fever.