Celeste – Infidèle(s)

Att dessa fransmän skulle slå till med år 2013:s bästa hårdrocksplatta var minst sagt en blixt från klar himmel. Animale(s) dyker än i dag upp titt som tätt i mina spelare, vilket jag inte kan säga om särskilt många plattor från det året.

Enda nackdelen med att skapa ett mästerverk är att pressen ökar enormt på uppföljaren. Att Celeste dessutom tagit nästan fyra år på sig att få ihop Infidèle(s) gör inte heller saken enklare för dem.

Allt annat än att bandets sjätte fullängdare skulle te sig blekare vid första lyssningen vore sensation. Och det gör den också.

Infidèle(s) känns till en början nästan oroväckande blek. Inte dålig, men i mina hörselgångar känns gitarrerna klenare, trummorna lättare och sången inte alls lika klädsamt desperat som på Animale(s). Låtmaterialet känns också enklare och mer likformat än på föregångaren.

Precis som när det gäller landsmännen i Gojira – som jag fortfarande inte anser har lyckats följa upp From Mars to Sirius – känns det initialt som att något försvann så fort de släckte och låste i studion efter att ha knåpat ihop en fantastisk platta. Något som inte kommer tillbaka hur mycket man än vill.

Men plötsligt händer något. Det börjar så smått redan två spår tidigare – ”À la gloire du neant” känns direkt som ett steg i rätt riktning – men i instrumentala ”(I)” ställs intrycken på ända. Här känns det äntligen som om Celeste tar för sig på det självklara sätt som präglade hela Animale(s).

Efter ”(I)” rusar Infidèle(s) på som ett skenande godståg lastat med ambition. Briljant riff på briljant riff, lysande passage på lysande passage, genidrag på genidrag och känsla på känsla. Fantastiskt!

Efter första genomlyssningen tänker jag att andra halvans energi och intensitet kommer att smitta av sig på den första på varv två och lyfta hela plattan till samma nivå, men det blir inte så. Inte lyssning två och tyvärr inte heller lyssning tjugotvå.

Ja, Celeste skapar fortfarande sludgig, avantgardistisk black metal av yppersta märke, men även om delar av Infidèle(s) är lysande, är den inte alls i klass med Animale(s).

[Denovali, 29 september]

6