Ty Segall klär sig i grönt

Ty Segall är en av vår tids främsta fanbärare för traditionell garagerock och ända sedan 2008 års självbetitlade debut på Castle Face – karriären startade dock långt tidigare i The Traditional Fools och Epsilons – har omvärlden skämts bort med fantastiska låtar som ”Girlfriend”, ”Standing At The Station” och ”Caeser”. För att nämna några av hans äldre inspelningar.

Grunden lades i Orange County/San Francisco och sedan de första åren har Segall släppt fler skivor än jag orkar räkna. Och även om de flesta släpp kan kategoriseras som rock’n’roll,  har musiken ständigt präglats av tillräcklig variation och nyfikenhet för att lyssnarna ska stanna kvar. Segall gör musik med hjärtat och att kompromissa verkar inte ligga i hans natur.

Nu är Segall tillbaka med singeln ”Alta”, paketerad i helgrönt skivomslag, inspelad med kompbandet The Freedom Band. Medlemmarna består av bekanta namn som Charles Moothart, Emmett Kelly, Mikal Cronin och Ben Boye. Låten är en skön slowburner som funnits med i gruppens liverepertoar – klassiska 70-talsgitarrer i snygg psychrock-förpackning (streamar via Los Angeles-baserade radiostation KCRW).

”Alta” är producerad tillsammans med legenden Steve Albini och följer upp EP:n Fried Shallots (släpptes i juni). En välgörenhetsskiva där alla inkomster tillägnades The American Civil Liberties Union.