Beatrice Eli: ”Vi kvinnliga musiker har fattat att vi måste hjälpa varandra”

unnamed2

Beatrice Eli är aktuell med The Careful EP. HYMNs Majja Star Nykvist tog en fika med henne och pratade om relationer, punk och att Tina Turner får för lite kredd bland annat. Läs intervjun nedan.

Hur har sommaren varit? Jag såg dig spela i Uppsala och jag såg dig på Debaser i Stockholm vilket jag är extremt nöjd med.

– Åh tack, vad glad jag blir. Det var två av de första spelningarna jag gjorde på skitlänge och det kändes lite så… vad gör jag här? Nu känner jag att jag har kommit in i det mer. Jag har kört lite festivaler och dagsgrejer vilket inte är min favoritsak att göra. Det kommer alltid personer på mina spelningar som är så sjukt fina. Ibland är det jättemånga och ibland är det tre, fyra personer som står längst fram. Jag blir alltid så glad av att se dem! Annars kan det vara ganska kämpigt att köra på dagen.

Kan tänka mig att det måste vara svårt med energin och hitta den rätta stämningen i dagsljus?

– Ja! Jag hade liksom mer ilska i mig innan, på förra skivan. Nu har jag en annan energi vilket jag märkte när jag började ha spelningar igen. Så framöver kommer det bli en ganska annorlunda sättning än jag hade förut. Inget är spikat än men jag tror att det blir några gig i höst/vinter i alla fall.

”Har liksom inte ett team som sitter och fixar mina låtar lite snabbt”

Var det planerat att det tog några år innan du släppte något nytt?

– Nä, det var inte planerat, det bara blev så. Det tar tid då jag gör väldigt mycket själv. Har liksom inte ett team som sitter och fixar mina låtar lite snabbt. Jag fick hjälp i slutet av Nisj som var med och proddade slutklämmen tillsammans med mig. Det var skönt. Det är kul att göra saker tillsammans med andra. Det är inte så roligt att jobba helt själv. Sedan vågar jag ta mer risker om jag jobbar tillsammans med någon. Det känns inte lika läskigt. Att ta risker själv är så himla obehagligt. Då är det skönare att ha någon med sig som kan göra lite kvalitetskoll också.

Det är verkligen en riktig relations-EP som du har släppt. ”Careful” var första singeln, den har nog många med mig kört på repeat, och undrat vad fan de håller på med i sin relation. Den hjälpte verkligen mig igenom en svår period.

– Vad häftigt att du säger det. Det är ju liksom det som jag vill ska hända. Fan vad fint! Jag är inte jättebra på att ta komplimanger.

Vad är det svåraste med relationer?

– Alltså jag hade en period på flera månader då jag inte träffade kompisar eller gick ut. Det kan vara skönt att ha en sådan period, men inte för länge. Jag började känna mig ensam och deppig. Jag kände mig skygg. Det är svårt att hålla liv i relationer där man behöver planera långt i förväg att ses, vissa saker jag behöver göra får jag veta dagen innan.

– Jag älskar att jobba på natten och när jag gjorde The Careful EP arbetade jag nästan bara på natten. Det är som att man inte är en del av det övriga samhället då. Det blir ensamt och skevt. Sedan är det svårt för folk att visa att de bryr sig om en om man bara är vaken på natten. De personer som finns kvar är de som accepterar att jag försvinner lite i perioder. Det blir som ett glapp i relationerna ibland och man får börja om hela tiden.

”Kollar man min Instagram ser det säkert ut som att jag har det fett hela tiden”

– Sociala medier bidrar till att man tror att man vet vad folk gör, men egentligen har man inte en aning om vad som händer bakom den förfinade bilden. Jag har ingen privat Instagram så jag kommer inte lägga upp vad som helst där, vissa saker vill jag ha för mig själv. Kollar man min Instagram ser det säkert ut som att jag har det fett hela tiden.

– Jag tycker att jag på senaste tiden haft lite svårt att kommunicera med folk utan att jag ser dem. Jag har aldrig varit speciellt aktiv på nätet, men jag försöker att chatta med folk och skicka DM. Tycker det känns lite läskigt, men nu chattar jag med folk som jag inte hinner träffa.

Du kallar din musik för MIDI-punk, vad är det?

– Det kommer från att jag och min kompis Sanna pratade om vad man anser vara kvalitet inom musik. Hur man ska göra? Vilka ljud man ska använda? Jag använder väldigt mycket ljud som är midi i min dator. MIDI-punk är ett slags motstånd till det svåråtkomliga och polerade. Jag kan knappt spela piano, jag kan inga instrument. Jag kan inte noter utan går bara på känsla. Det är punk för mig!

Ja, det är punk för mig också, att du kan hitta det snygga i enkelheten. Det behöver inte vara tvåtaktspunk och skrik.

– Man tar det man har och gör det man kan av det som finns. Vilket gör vissa journalister förvirrade när de recenserar låtar och inte hör att det är punk. Punk är liksom ett begrepp också. Vem är punk idag? Vilka punkband har vi idag som gör klassisk punk? Jag tycker om punk som begrepp mer än som musikstil.

unnamed

Placerade du medvetet in låttitlar från andra artister i dina texter?

– Va? Haha, nej verkligen inte. Omedvetet i så fall. Jag älskar samplingar, att låna tydligt men hänsynslöst från andra och många av mina låtar har samplingar. ”Summer Came And Went” har en sampling från Sailor Moon. Samplingarna är som små hemligheter för oftast samplar jag en så liten del av en låt att det är svårt att upptäcka. Så det finns i alla fall ett sånt tänk, att låna. Just samplingar tycker jag är kul att jobba med.

Hur är det att vara musiker idag i Sverige?

– Det är ju extremt stor konkurrens, finns så himla mycket artister, det är svårt ekonomiskt och det är mycket som ligger i andras händer. Typ alla artister har extrajobb för att kunna göra det de älskar.

Har du ett extrajobb?

– Nä, haha. Jag måste verkligen skaffa mig ett extrajobb. Många musiker idag får kämpa sig fram för att få någon uppmärksamhet. Det satsas inte på kulturen i Sverige. De krafter som ska hjälpa till är kommersiella krafter och det är svårt att jobba både med dem och emot dem. Grejen med oss artister är också att vi gör nästan vad som helst för att ta oss fram. Vi kvinnliga musiker har fattat att vi måste hjälpa varandra. Kan tänka mig att det är mer vidrigt mellan killar.

Nämn någon musiker som du älskar och inspireras av.

– Tina Turner är verkligen min nummer ett! Hon har verkligen haft så stor inverkan på så många artister och ändå får hon alldeles för lite kredd. Hon är en av de få stora som fortfarande lever. Hon är både feminin och maskulin på samma gång. Det är verkligen inte många artister som är så idag. Kolla på Beyoncé till exempel, hela hennes rörelsemönster, där har vi mycket av Tina Turner.

”Det är nog väldigt svårt att vara rockstjärna i lilla Sverige”

– Jag har sett filmen What’s Love Got To Do With It typ 20 gånger. Den är helt underbar. Jag såg den första gången när jag var väldigt ung. Jag trodde att han som spelade Ike var Ike på riktigt så när jag såg Matrix undrade jag varför han var med i den, haha. Mina föräldrar köpte soundtracket också och jag trodde att hennes låtar lät som i filmen först. Så jag älskar Tina Turner på grund av filmatiseringen, musiken och bara allt som har med henne att göra.

Saknar inte Sverige en riktig rockstjärna?

– Det är nog väldigt svårt att vara rockstjärna i lilla Sverige. Det krävs ett ganska stort kapital, det är jobbigt psykiskt, men jag tycker att Little Jinder håller fanan högt för rockstjärnekvinnor. Hon får ta mycket skit.

Får du mycket skit?

– Jag har varit skonad. Jag är lite mer av en Stockholmsartist. Inte så många i övriga Sverige vet vem jag är, så jag får inte de där nättrollen på mig – de vet inte ens att jag existerar. Det är bara gulliga personer som skriver till mig.

Hoppas att vi ses i någon mörk klubblokal i vinter då!

– Det gör vi garanterat!