Wolves in the Throne Room – Thrice Woven

Efter en knippe urtrevliga black metal-plattor fick bröderna Aaron och Nathan Weaver för sig att sväva ut i ett ambient rymdalbum. Celestite var förvisso var ganska vacker, men föll inte i god jord hos mig. Därför är det skönt att kunna konstatera att platta nummer sex är en återgång till det Wolves in the Throne Room gör så bra.

Att de får hjälp av fantastiska Anna von Hausswolff gör naturligtvis återseendet ännu roligare. Den nyblivna 31-åringens undersköna svenska röst smeker magiskt över både öppningsspåret ”Born from the Serpent’s Eye” och alldeles för korta mellanspelet ”Mother Owl, Father Ocean”. Världsklass!

Neurosis-ikonen Steve Von Till bidrar med röst och akustisk gitarr i annars ganska slätstrukna ”The Old Ones Are with Us”, medan riktigt lyckade ”Angrboda” bjuder på bland de bättre toner detta band har åstadkommit. ”Fires Roar in the Palace of the Moon” är förvisso inte fullt lika majestätisk som titeln hintar åt, men gör definitivt sitt jobb som albumstängare.

Så långt allt väl.

Det som är mindre bra är att ljudet emellanåt sviktar, vilket är smärre chock, då Randall Dunn normalt sett levererar felfria produktioner. Dessutom känns arrangemangen annorlunda på ett dåligt sätt. Jag är osäker på hur stor inverkan nye faste medlemmen Kody Keyworth har haft på det planet, men det kan vara där skon klämmer.

Även om konturerna av de gamla strukturerna fortfarande finns där, har det ändå lett till att Wolves in the Throne Room har tappat i originalitet, vilket inte är bra alls, efter femton år av hyfsat unika fotavtryck.

Men det är klart, jag tar ju mycket hellre ett lite förnyat och stundtals halvtamt black metal-Wolves in the Throne Room med en makalös Anna von Hausswolff som gäst, än ännu ett rymdsoundtrackshaveri.

[Artemisia, 22 september]

6