Birdcloud på Bar Brooklyn – könsrock i outlaw country-kostym

birdcloud

Namnet är Birdcloud, de består av två kvinnor från Tennessee och har blivit kallade Nashvilles farligaste countrygrupp.

Duon har släppt ett par album och det senaste Singles Only från i fjol är väl det som orsakat störst rabalder. Texter om sex, onani och fylla har gjort att vissa sneda blickar har utdelats från den konservativa countrystaden Nashville. All denna info om de två gjorde mig självklart övertänd på att se dem och jag begav mig till Bar Brooklyn i Stockholm för att kolla in vad det handlade om.

Konsert en tisdag klockan 20:30 på en bar i Stockholm. Rimligtvis borde det inte vara alltför många som pallrat sig ut. Även om vi gärna vill tro att Sverige har någon form av kontinental syn på att ge sig ut alla veckans dagar ligger sanningen en bit därifrån, det är onsdagar eller helg som gäller. Men tydligen råder inte den regeln när det kommer till könsrock från de amerikanska sydstaterna, Bar Brooklyn är praktiskt taget fullpackat inför konsertstart.

Iklädda guldiga klänningar och utrustade med vodka-Red Bull (vilket enligt utsago är på grund av bristen på kokain i stan) samt stränginstrument i form av en mandolin och en gitarr kan showen ta sin början. Redan från start är det fullt ös som gäller och de både roliga och fyndiga sångtexterna bestående till stor del av amerikanska svordomar haglar över lokalen.

Väldigt lo-fi, stenhårt och med en helt rätt attityd blir uppvisningen riktigt grym. Att stämma gitarren är oviktigt, lösningen på ostämda strängar verkar vara att trycka in den akustiska gitarren i en distpedal och plantera foten på gasen.

Plattan tyckte jag blev något tjatig i längden (den består nämligen av 28 spår, som visserligen är korta men lite väl likartade i sin utformning). Live är Birdcloud dock något annat. De har skitkul, sänker vodkashots och ger allt. Det blir en uppvisning i en del av Nashvilles musikscen som sällan lämnar de dive bars där musiken vanligtvis spelas.

Duon har aldrig varit utanför sitt eget lands gränser och spelat. Det är tack vare eldsjälar här i Landet Lagom som de fått möjligheten att spela i både små och stora städer runt om i Sverige. Att boka dem var nog ingen dum idé, publiken älskar duon och sjunger med i var och varannan sång.

Att provocera är bra. Speciellt i Nashville. Nu kommer förmodligen inte Birdcloud infinna sig på Billboards country-lista under överskådlig framtid, men vad gör det? De finns och för oväsen, det har startat en del tidigare. Mer könsrock i outlawcountry-kostym åt folket!