Yassassin: ”London förde oss samman”

yassa

I början av september släppte Londonbandet Yassassin sin första EP Vitamin Y. Skivan blandar på ett självklart sätt punk, pop och uppkäftig feminism. Felix Lindén skickade iväg några frågor till bandet.

Berätta om inspelningen av Vitamin Y?

Joanna (gitarr): – Inspelningen var jättekul, vi berättade historier, drack te och vin…

Anna (sång): – Tillsammans med vår producent Dave Allen så spelade vi in alla låtar som vi hade skrivit klart.

Moa (gitarr): – Det var en fantastisk upplevelse, vi lärde oss massor. Jag är så stolt över skivan och det känns så kul nu när den har släppts.

Ruth (trummor): – Dave var så rolig att arbeta med, han var superchill och älskade att berätta historier för oss.

”Vi försökte fortfarande hitta vår stil och vårt sound”

Raissa (bas): – Det är rätt speciellt att spela in. Vi skrev inte Vitamin Y under en session, det tog mer tid och arbete än så. Vi försökte fortfarande hitta vår stil och vårt sound.

Hur gick det till när ni skrev låtarna till Vitamin Y?

Anna: – Alla deltar i låtskrivandet, ingen av oss är bandets ledare. Jag fokuserar ofta på sång och melodi, men inte enbart.

Joanna: – Det beror helt på låten hur vi gör.

Raissa:– Det var bra att arbeta utan att hålla oss till en särskild formel. Alla fick vara en del av processen. Om jag kom på en basgång så kom nån annan på ett gitarrriff och så vidare. Vi inspirerade varandra. När saker kommer naturligt så känns det alltid rätt.

Hur gjorde ni videon till låten ”Cherry Pie”?

Joanna: – Med fejkat blod, riktig paj och fantastiskt skådespeleri.

Anna: – Vi kom på själva grundidén – om att Ruth förgiftar resten av Yassassin. Vår kompis Erik Pardos Olsen, som regisserade och klippte videon, kom på twisten.

Ruth: – När de andra kom med idén att jag skulle spela en psykopatisk mördare så tyckte jag att det var en jättebra idé. När jag var barn ville jag bli skådespelare så jag har tagit teaterlektioner. Men ja, som man kan se i videon så passar jag nog bättre bakom trummorna.

Raissa: – Vi ville bara skapa en rolig video utan klichéer. Vi ville visa vilka vi är. När man är ett band med kvinnliga artister så antar alltid folk att man är något man inte är.

yass

Hur startade Yassassin?

Moa: – Vi var allihop vänner innan vi startade Yassassin. Vi spelade i olika bandkonstellationer här i London och vi hade alla börjat fundera på att starta något nytt. Så vi bestämde oss för att träffas och jamma ihop. Det slutade med att vi skrev ”Social Politics” direkt och vi har bara fortsatt spela ihop sen dess.

Joanna: – Yassassin är namnet på en av David Bowies sånger. Samma dag som vi behövde ett namn så gick han bort, så vi valde att ta namnet som en hyllning.

Raissa: – London förde oss samman. London är en magisk plats för att träffa likasinnade.

Vilket är det bästa giget ni spelat?

Moa: – Vi kom precis tillbaka till London efter att ha spelat på den stora scenen på den franska festivalen Cabaret Vert. För mig var det ett helt otroligt gig, det var så stort och folk verkade verkligen älska vårt set.

”Yassassin är namnet på en av David Bowies sånger”

Raissa: – Även om jag gillar att spela på stora scener så kommer jag alltid älska de små scenerna mer, eftersom det var där det började. Jag älskar att spela utan scen, i mitten av ett rum. Mitt favoritgig var när vi supportade våra kompisar Ulrika Spacek på The Victoria i London. De hade fixat så vi spelade på golvet, och alla dansade runt omkring oss, det var en fantastisk upplevelse.