Yassassin – Vitamin Y

Yassassins debut-ep inleds med den vrålsnygga ”Cherry Pie”. Låten släpptes som singel för snart två månader sen, men trots att jag spelat den på repeat har den inte förlorat något av sin styrka. Ingen av de följande spåren når upp till samma nivå, men varenda spår är ändå riktigt bra.

Vitamin Y är Yassassins poppigaste släpp hittills, och också deras bästa. Bandet har hittat sin form, deras punkiga pop har aldrig låtit lika självklar och har aldrig tidigare haft samma kraft.

Musikaliskt rör sig Yassassin i samma territorium som andra brittiska samtida band som Dream Wife och The Big Moon. Även textmässigt finns det likheter: texternas utgångspunkter är ofta personliga och genomsyras av en självklar feminism. En feminism som vägrar be någon om ursäkt utan istället ger patriarkatet fingret.

Det enda problemet med Vitamin Y är att den är för kort. Fyra låtar varav två redan är släppta är inte mycket. Jag hoppas att bandet släpper sitt debutalbum snart, för det här är extremt lovande.

[Babelogue, 28 augusti]

8