Hallå där… sir Was!

sir Was på Gothenburg Film Studios tidigare i år.

sir Was på Gothenburg Film Studios tidigare i år

Joel Wästberg aka sir Was har turnerat flitigt det senaste och imorgon gästas Fasching i Stockholm. I mars släpptes debutalbumet Digging a Tunnel, som visar prov på imponerande bredd och musikalisk begåvning – en skiva baserad på otaliga influenser, men med en helt egen ton. Singeln ”In the Midst” har streamats över 800 000 gånger på Spotify och bevisar att det lönar sig att gå sin egen väg.

Hur är läget inför imorgon?

– Bra tack!

Har du spelat på Fasching tidigare?

– Ja, det har jag. Som saxofonist spelade jag på Fasching i en jazzgrupp för några år sedan.

Det har blivit en hel del spelningar runt om i Europa det senaste. Några speciella händelser som sticker ut?

– Jag minns ganska tydligt när vi skulle öppna för ett amerikanskt band som heter Sinkane på ett fullsatt Volksbühne Theater i Berlin i våras. Allt var försenat på grund av av tekniska problem. Promotorn var stressad eftersom han ville få igång kvällen, men publiken var mycket artig och helt tyst. Vi startade och det lät inte så starkt som på soundcheck. Jag tittade mot ljudteknikerns bås längst bak i lokalen och han var inte där. Ljudet ut till publiken var inte på. Ett riktigt antiklimax. Vi slutade spela, det blev helt tyst. Efter någon minut eller två var teknikern tillbaka. Han hade tagit en cigg, vilket jag fattar efter den mardrömslika soundchecken. Det stora ”misstaget” ledde ett underbart ”brytande av is”. Konserten blev riktigt kul och ett smärre genombrott för mig vad gäller nervositet live!

”Han hade tagit en cigg, vilket jag fattar efter den mardrömslika soundchecken”

– Ett annat minne var när vi fick motorstopp med en husbil på motorvägen utanför Helsingborg, på väg till Danmark. Gaget var så dåligt att jag struntade i att hyra en van, så jag fick lov att låna en husbil gratis med en trasig bränslemätare. Det började regna när vi stod där bredvid E6:an. Men vi hann och jag älskar den husbilen.

Du släppte en remix tidigare i somras. Berätta.

– Christoffer Berg gjorde en remix på min låt ”A Minor Life”, så en remix på en singel helt enkelt.

(Lyssna även på Little Dragons remix av nämnda singel ”In the Midst”. Ett band som likt Joel har sina rötter på västkusten)

Hur är det att bli tolkad av andra?

– Kul! Roligt att höra vad någon annan hittar på.

Har du egna favoriter, gamla eller nya låtar, som du gärna hade tolkat själv?

– Hörde ”Femton minuter från Eslöv” med Östen Warnerbring på sommar i P1 häromdagen. Kanske försöka mig på den? Inte säker dock. Hör av mig om det.

Vad betyder albumtiteln förresten?

– Det handlar typ om att gräva en tunnel genom en massa skittankar.

Och så är det Hamburg nästa. Är det stor skillnad på att möta publiken i exempelvis Stockholm, Göteborg och Tyskland?

– Den största skillnaden tror jag är känslan inne i mig faktiskt. Eventuellt lite mer återhållsam publik i Sverige, vilket ju inte är så konstigt med tanke på att detta fortfarande är nytt och oetablerat. Men en dag kanske sir Was är med i allsång på Skansen? Vem vet vad som kommer att hända. Om så sker kommer jag i nystrukna kläder, det garanterar jag.