EMA håller fast vid sina principer

EMA_NO_1_Erika-M.-Anderson

Erika M Andersson är högaktuell med kommande plattan Exile In The Outer Ring – en skiva som enligt ryktet ska ha varit för politisk för skivbolaget Matador. Det blir i stället tyska City Slang som ger ut detta emotsedda EMA-album.

– Jag är glad att jag inte försökte släppa en opolitisk danspopskiva i januari 2017, som vissa artister gjorde. Före presidentvalet så övervägde jag faktiskt att lägga till några poppigare spår på plattan och ta bort låtar som  “Aryan Nation” och “33 Nihilistic and Female”. Men valet gjorde mig ännu mer säker på min sak, så jag höll fast vid mina principer. Det kan vara därför som Matador bestämde sig för att inte ge ut plattan, säger Erika som menar att hon egentligen alltid berättat personliga historier i en politisk kontext.

– Inget har direkt förändrats för mig. Jag har alltid tyckt om konst som har en politisk innebörd, även om jag blir illamående när folk uppenbart använder sig av det för att verka relevanta.

Erika Michelle Andersson började sin karriär i dronefolkbandet Gowns och hon berättar att deras skiva Red State som släpptes för tio år sen refererar till de konservativa regionerna i USA.

2011 kom genombrottsskivan med soloprojektet EMA – Past Life Martyred Saints. Sen dess har hon hunnit med att ge ut ännu ett album, skriva soundtracket till filmen #Horror samt medverkat i anti-Trump-projektet Our First 100 Days.

”Jag hade möjlighet att prova mig fram med en massa olika verktyg och ljud”

Exile In The Outer Ring är på många sätt en återgång till det sound som utgjorde Gowns. Erika förklarar varför hon valt att söka sig till sina musikaliska rötter:

 – Jag hade möjlighet att prova mig fram med en massa olika verktyg och ljud den här gången, och jag känner att Gowns är det jag gjort som är närmast mitt personliga musikaliska uttryck. Det här känns äkta för mig. Och jag är väldigt stolt över det. Vid denna tidpunkt i min karriär så vill jag hellre låta exakt som mig själv än som någon annan.

ema

Du arbetade med Jacob Portrait från Unknown Mortal Orchestra när du gjorde albumet. Hur kommer det sig och vad tycker du att han tillförde plattan?

– Jag misstänkte att Jake skulle gilla min vision, även texterna, och att han därför skulle vara en väldigt respektfull samarbetspartner. Jag hade så rätt! Han har verkligen fått soundet att bli mer sammanhållet. Jag brukar arbeta helt på dator, men han fick det att låta stort och mäktigt.

Kan du berätta mer om varför du valde att ta med spoken word-spåret ”Where the Darkness Began” på plattan?

– Har alltid älskat spoken word. Nån gång vill jag göra en experimentell skiva som innehåller lite mer av det. Jag tycker att det har en lugnande och helande effekt.

 ”Arayan Nation” är inspirerad av filmen ”This is England” – vilka andra filmer, TV-serier eller böcker vill du tipsa om just nu?

– Ärligt talat så är jag är inte så mycket av en TV-tittare. Däremot kan jag försvinna i en sci-fi-bok i ett par dagar då och då. Det är inte sci-fi, men allt som New York Tyrant ger ut är fantastiskt.

Efter skivsläppet är det dags för en turné som varar hela hösten och som bland annat tar EMA till Europa – en resa hon ser fram emot.

– Jag älskar att åka ifrån USA och uppleva hur resten av världen lever och upptäcka vilka andra synsätt folk har på saker och ting. Det hjälper till att nollställa min hjärna och utmanar väldigt grunda antaganden om ”hur saker är”, avslutar Erika.

Exile In The Outer Ring
släpps den 25 augusti och den 17 september spelar EMA live på Ideal Bar i Köpenhamn.