TITTA: Chelsea Wolfe – ”16 Psyche”

Foto: Bill Crisafi

Amerikanska Chelsea Wolfe är med all rätt en av vår tids mest hyllade artister i sin genre. Trettiotreåringens supernovor till låtar har avlöst varandra på löpande band och senaste plattan Abyss hyllades unisont och utsågs av HYMN till en av förrförra årets verkliga höjdare.

Nu har det blivit dags för nästa kapitel i Wolfes bok: nya plattan Hiss Spun är på ingång.

Första videon från albumet landade alldeles nyss. Nästan 90-talsskramliga ”16 Psyche” har fått sitt namn efter en asteroid och är en alldeles fantastisk låt som först dök upp redan i juni. Nu har den alltså förärats en precis lika fantastisk video.

Hiss Spun består av tolv spår och producerades av Converge-gitarristen och tillika demonproducenten Kurt Ballou, och innehåller gästspel från Troy Van Leeuwen (Queens of the Stone Age) och Aaron Turner (ex-Isis/SUMAC).

Foto: Annika Berglund / Rockfoto

Foto: Annika Berglund / Rockfoto

Plattan beskrivs som ”ett sätt att försöka bli sams med den oroliga omvärlden genom att utforska ens egna komplexa inre oro” och ”väldigt personlig”, vilket såväl texter som låtstrukturer tydligt visar; det här är en platta som verkligen går ner i bråddjupet och stundtals gör riktigt ont.

Hiss Spun släpps via Sargent House den 22 september.