Conor Oberst på Way Out West – en avslagen tillställning

Conor Oberst. Foto: Alexander Tillheden

Det vore en underdrift att säga att förutsättningarna kunde varit bättre för den forne Bright Eyes-mannen Conor Oberst. Dryga timmen innan han äntrar Azalea för sin eftermiddagsspelning börjar regnet vräka ner, något som inte direkt avtar under konsertens gång.

Förra året släppte Oberst skivan Ruminations, en avskalad historia där Oberst ensam vid ett piano biktade sina allra deppigaste tankar. Skivan var en välkommen återgång till den skevhet som gjorde Bright Eyes så bra en gång i tiden. Tidigare i år kom uppföljaren Salutations där Oberst stöpte om majoriteten av låtarna från Ruminations i betydligt mer fartfyllda fullbandsversioner. Tyvärr är det den riktningen han väljer idag. Han har förvisso ett piano med sig på scenen, men överlag får de lugnare låtarna med nerv stå åt sidan för stompiga rocknummer.

Under den pågående turnén backas Oberst upp av The Felice Brothers, som förvisso gör ett utefter förutsättningarna bra jobb, men precis som med Ryan Adams dagen före honom är det svårt att inte drabbas av känslan att Oberst rockar bort låtarna istället för att faktiskt ge dem de tålamod de kräver. Förutsättningarna med ett stadigt ihållande regn, en gles ponchosförsedd publik och en inte direkt intim scen bör för rättvisans skull nämnas som en orsak till att konserten hela tiden känns lite avslagen, men precis som när Oberst besökte festivalen 2014 känns det som att han inte når ända fram av självvalda anledningar.

Det känns otroligt tråkigt att se en artist med sådan enorm låtskatt som Oberst väljer att spela så pass tråkiga låtar. Undantag sker när han dammar av Bright Eyes-låtarna ”Four Winds” och ”Train Under Water” samt den fina solobiten ”Get-Well-Cards”, men det känns tyvärr inte tillräckligt idag.

Det är svårt att skaka av sig känslan att en konsert med Conor Oberst nu för tiden är lite som att umgås med en vän man inser att man inte har speciellt mycket gemensamt med.