Glen Campbell är död (1936-2017)

Den amerikanske countrymusikern Glen Campbell är död. Han avled i en ålder av 81 år och förlorade slutligen kampen mot alzheimer. En diagnos som blev offentlig 2011. Två år senare år spelade Campbell in sitt sista album Adíos (släpptes tidigare i somras).

Personligen upptäckte jag Campbell genom att jag snöade in på The Beach Boys. Han spelar på Pet Sounds från 1966 och agerade basgitarrist/sångare när Brian Wilson lämnade rampljuset i mitten av 60-talet. Det skedde första gången 1964 (vid denna tidpunkt släppte Campbell sitt tredje album Astounding 12-String Guitar of Glen Campbell). 1965 ersattes Arkansas-sångaren av Bruce Johnston. Att bli fast medlem var aldrig aktuellt.

En av mina favoritlåtar genom alla tider är ”Guess I’m Dumb” från 1965 som backas upp av just The Beach Boys. Kalifornien-bandets körinsats är ren magi och Brian Wilsons produktion har motstått tidens tand.

Den första hitlåten i eget namn blev 1961 års ”Turn Around, Look At Me”, som sedermera tolkades av The Beach Boys. Bee Gees spelade in låten 1965. I slutet av 60-talet gjorde Campbell en mängd egna tolkningar av kända pophits (med varierad framgång).

Campbell lyckades med bedriften att förena pop, rock och country på ett övertygande sätt och fick på så sätt ett brett genomslag. Men det dröjde ända till 1967 års version av ”Gentle On My Mind” – skriven av John Hartford – innan publiken tog fasta på hans karisma. De följande hitsen ”Wichita Lineman” och ”Galveston” visade att det fanns än mer potential. I mitten av 70 släpptes ”Rhinestone Cowboy”, som blev Campbells bäst säljande singel. Sammantaget består katalogen av närmare 60 album och 82 listklättrande singlar.

Under andra halvan av 70-talet tog missbruket över, men han kom slutligen på bättringsvägen. Alzhemiers-kampen skildras i dokumentären I’ll Be Me från 2014.

Har satt ihop en Spotifylista med 20 Campbell-favoriter.