Out On The Rise – ett nytt bokningsbolag

Daniel Josefsson och Roya Sarvestani presenterade i dagarna Out On The Rise – ett bokningsbolag med många funktioner. Daniel agerar bokningsagent, turnépromotor och artistmanager, medan Roya är projektledare. Resan tar sin början med Sam Outlaws Sverigeturné, som startar i Uppsala på tisdag. Daniel Andersson blev nyfiken och kontaktade sin namne.

De närmaste två veckorna arbetar Daniel som Sam Outlaws turnémanager och Sverige får återigen chansen att lyssna på bitterljuv SoCal-country, Outlaws egna korsning av honky tonk och kalifornisk solkenspop. Turnén, bestående av 9 stopp, sker i regi av Rootsy Music.

Vad har du gjort tidigare? Och vad fick dig att starta bokningsbolaget? 

– Jag har jobbat i cirka fyra år som projektledare på Rootsy Music med ungefär samma sak, men mitt yrkesliv är krokigt. Det gemensamma är väl att det antingen varit inom musikbranschen eller någon form av försäljning och marknadsföring, plus att jag var med och arrangerade festivalen Pick Up The Steam i Stockholm två gånger med ungefär samma inriktning på musiken, så det känns som att allt flyter samman till en helhet nu.

Han fortsätter:

– Det var inte ens planerat så, jag bara insåg det en dag och tog steget eftersom det kändes naturligt och jag fick stort stöd från min omgivning.

Tidigare i år släppte Daniel Romano singeln ”Roya”, inspelad i Värmland, med Roya Sarvestani som inspirationskälla. Det är få förunnat att tillägnas en låt och det blir inte sämre av att inspelningen är en av årets bästa; Romanos svala countryhyllning håller samma klass som David Bowie”Song For Bob Dylan”. Jämförelsen är det samma som högsta betyg.

Du samarbetar med Roya Sarvestani. Hur känner ni varandra?

– Vi lärde känna varandra sommaren 2015 när vi bokade en spelning med The Goddamn Gallows i Karlstad. Sedan dess har hon varit mitt dream-team, de spelningar som vi bokat ihop i Värmland (Daniel Romano, Banditos, Bob Wayne etc) har utan undantag varit stora framgångar. Roya och hennes Club Pebbles är den vassaste konsertarrangören i Sverige som jag ser det.

”Roya och hennes Clubb Pebbles är den vassaste konsertarrangören i Sverige som jag ser det”

Berätta om dina målsättningar. 

– Jag vill göra mina artister framgångsrika vare sig de kommer hit som helt okända eller om de redan har en europeisk publik. Det är nästan roligast att hitta något på YouTube som ingen känner till, ta kontakt och börja förhandla och sedan drämma till med Skandinavien-turné i en hel månad. När de åker hem så har de helt plötsligt en karriär i norra Europa, trots att de kanske aldrig varit utanför USA tidigare.

– Man måste jobba hårt, envist och med långsiktighet för att öka värdet på artisterna, då går det oftast bra. Det är alldeles för många i musikbranschen som bara jagar stora pengar, vilket dels känns som ett jävligt trist jobb och dels slutar med att varken branschen eller artisterna får något alls eftersom de gapar efter för mycket.

Vilka band jobbar du med?

– Under 2017-2018 har vi turnéprojekt med bland andra Daniel Romano, J.P. Harris, Tami Neilson, Sam Outlaw, Willy Tea Taylor, Whitney Rose och Ted Z And The Wranglers. Vissa redan etablerade här i Skandinavien, andra kommer hit för första gången.

– Ett hett tips som ingen får missa är Birdcloud, två stenhårda brudar från Nashville som bland annat blivit kallade “The most dangerous band in country music” av Houston Press. De spelar överallt i Sverige och Norge mellan 13-23 september.

”Ge upp alla förhoppningar om att få betalt för ditt jobb”

Vilka är de viktigaste egenskaperna för att lyckas i denna bransch?

– Ge upp alla förhoppningar om att få betalt för ditt jobb, hahaha. Nej, men det finns egentligen bara en viktig egenskap som jag ser det, andra skulle säkert svara annorlunda – man ska vara enormt passionerad för musik. Är man bara passionerad och gör det här av anledningen att man verkligen älskar musik så blir det förvisso många timmars arbete utan betalning, men det brukar jämna ut sig till slut.

Personligen vill jag tillägga viljan att finnas till för ”sina” band. I en intervju med Banditos sångerska Mary Beth Richardson förklarar hon att Daniel fungerade som guide – visade dem både Stockholm och Falköping. Idag är Mary och Daniel ett par. Musiken kan leda till både det ena och andra.

Har du några förebilder/inspirationskällor?

– Ideella krafter är en stor inspirationskälla, det kanske är ett flummigt svar. Alltid när jag vistas bland ideella människor blir jag sjukt peppad. Det finns något speciellt i när passionerade personer går samman och gör något gemensamt de brinner för, utan vinstintresse. Det är vackert.

Finns det någon bakomliggande betydelse till namnet?

– Bakomliggande vet jag inte, men namnet snodde jag av ett av mina nutida favoritband – The Deslondes från New Orleans. Det är en låt som heter “Out On The Rise” på deras debutskiva som släpptes på New West Records 2015. Jag gillar det eftersom det har en positiv känsla av framåtrörelse och något som är på uppgång. Låter kanske pretentiöst, men ett av musikbranschens hippa modeord att använda just nu är “momentum”, vilket betyder just en stark framåtrörelse. Man benämner det som något ett band eller artist bör ha, för att det ska gå bra för dem.

Avslutningsvis. Vad fick dig att intressera dig för musik från första början?

– När tidningen Okej 1984 hade en grimasch av Dee Snider från Twisted Sister i extrem närbild på sitt omslag. Jag skulle köpa den för att mina dåvarande idoler (Herreys och Carola Häggkvist) var intervjuade i samma nummer, men den dagen förändrades allt. Jag var sju år gammal och glömmer det aldrig.

Daniel vet inte vad Out On The Rise kommer att leda till i framtiden, men han skräms inte av ovissheten – snarare tvärtom. Stockholmaren, pendlandes mellan Skanstull och East Nashville, är redo att följa sin egen vision, ge sig själv chansen att utvecklas och göra det som känns rätt. En sann inspirationskälla för alla inom musikbranschen.