Hallå där… Holograms!

Holo

Holograms försvann och nu är de tillbaka. HYMNs Victor Lundmark uppmärksammades om återkomsten sent igår kväll.

Länge var jag osäker på om Holograms, en av landets mer förbisedda musikexporter under 2010-talet, fortfarande existerade. Efter att bandet släppte sitt andra album, Forever, 2013 blev det liksom lite för tyst. I april publicerades dock ett filmklipp som antydde att ett nytt album var på gång och sent igår kväll(!) fick jag ett meddelande från Holograms-medlemmen Filip Spetze som skickade över videon till singeln ”Shame”. Således finns det inte så mycket kvar att spekulera i. Holograms är tillbaka.

Det är snart fyra år sedan man senast hörde från er. Vad har hänt med bandet under den tiden?

– Vi har bott på olika orter under de senaste åren, så vi har inte kunnat vara lika aktiva som innan. Men Holograms har alltid funnits kvar. När det fungerat för alla har vi gjort ströspelningar och åkt runt på lite olika festival i Europa, berättar Filip Spetze.

När började ni aktivt jobba med kommande albumet Surrender?

– Det har varit en relativt lång process, vissa av låtarna spelade vi in i början på 2014. Jag spelar faktiskt trummor på två låtar som vi gjorde innan vår trummis Jonas hade börjat i bandet.

I videon till ”Shame” har ni fått annars ganska mysiga platser, som den lilla byggnaden i närheten av Karlbergs slott i Stockholm, att framstå som betydligt farligare. Berätta om inspelningen.

– Videon gjordes av vår vän Marcus Wilén. Han hade knappt fyra dagar på sig att filma och klippa ihop den. Anton (Spetze) och Andreas (Lagerström) hade lite idéer om att genomföra ett dop, så vi tog oss ut till Hellasgården bland annat. Men själva inspelningen gick väl egentligen till så att vi följde med Marcus och litade på hans omdöme.

Din mytomspunna Korg håller ovanligt låg profil på denna singel. Kommer den ta mer plats på albumet?

– Absolut! Jag vill påstå att både Korgen och Junon tar större plats på detta album än på föregångaren Forever. Jag vågar till och med utlova melodika.

Nya albumet Surrender släpps i juli via Push My Buttons.