Ragata: ”Bandet är ett andningshål för oss alla”

17097460_1315022251888223_1930944129203657990_o-1050x775

På lördag är det dags för den andra av tre fester som HYMN och Festival del Mar anordnar ihop inför sommarens festival. Den här gången är platsen Grand i Malmö och på scen står Göteborgsbaserade indierockarna i Terra samt lokala punkakten Ragata. HYMN kollade läget med det sistnämnda bandet som just nu är aktuella med sin debut-EP.

Hur länge har Ragata spelat ihop och hur gick det till när ni bildades?

– Vi har spelat ihop ett och ett halvt år ungefär. Vi var jävligt trötta på all prettoskit och ville ha roligt, så vi skapade ett liveband som vi själva ville se live. Livet är ju tufft och hårt som det är liksom. Bandet är ett andningshål för oss alla.

Namnet Ragata – hur kom ni fram till det?

– Man kallar sig det man är!

Influenser?

– Vi blir influerade av varandra. Vi är väldigt olika och ger och tar på olika sätt. Ragata har ofta bandhelger ute på landet då vi repar och hänger tillsammans. Vi tar oss tid att lyssna på varandras historier. Det är nog den största influensen. Sen möter vi förstås andra människor i våra liv som bidrar till energi och inspiration. Vi älskar olika! Att ta sig tid att lyssna och lära av andra som inte levt ens liv – det finns oerhört mycket inspiration i det. Alla som överlever och som sparkar uppåt på olika sätt inspirerar oss i Ragata. Det är kanske det enda vi i bandet har gemensamt faktiskt? Förutom att vi är med i världens bästa band!

”Alla som överlever och som sparkar uppåt på olika sätt inspirerar oss”

Hur skulle ni beskriva er själva som liveband? Vad kan Grand-publiken förvänta sig?

– Det är fantastiskt kul att folk vill komma och kolla på när vi har roligt. Vi ska väl partaja tillsammans och ta oss tid att njuta av en fet fest? Vi ser fram emot varje spelning just för att vi får ta del av folks energi. Vi kan i alla fall lova att vi kommer att ge det vi har. Det blir sparkar uppåt, glitter, glamour och ett jävla ös!

Det är ju förfest till en Festival del Mar. Gillar ni festivaler?

– Vi är ena riktiga festivalrävar så ja, vi älskar festivaler! Det är härligt. Musik, glädje och massor av folk. Vi ska spela på Mossagårdsfestivalen i sommar. Skitkul.

Finns det något dåligt med festivaler?

– Det är för jävligt att alla inte känner sig trygga där. Man ska kunna gå och njuta av allt vad festivaler erbjuder på lika villkor. Det är allas ansvar att festivalerna fungerar och blir trygga för alla. Det går inte bara att lägga det ansvaret bara på arrangörer. Alla behöver alltid ta det ansvaret överallt. Det är förvånande hur det kan ses som en ”kvinnofråga”. Det är vi förbannat trötta på. Vad skulle hända om kvinnor och andra utsatta människor till slut inte gick på festivaler? Publiken skulle bestå av 100% cis-män. Hur jävla roligt skulle det vara? Cis-män tar alldeles för stor plats och de tar alldeles för lätt på detta.

Såg att ni har en låt med på playlisten för FC Rosengårds hemmamatcher. Är ni fotbollsintresserade?

– Sport är ofta gemenskap och gemenskap är gött! Var man än åker i världen och hur fattigt det än är så kan man mötas kring en boll till exempel. Precis som med musik. Det är universellt! Det viktiga är att alla får vara med på lika villkor. HBTQ-rörelsen har de under sista åren blivit mer synliga även inom sporten. Och där har fotbollen varit viktig. Damfotbollen har verkligen gått i bräschen när det gäller allas lika rättigheter i fotbollsvärlden. Det vill vi stötta på alla sätt. Därför känns det hedrande att få vara med och bidra till feststämning.

Vad har ni annars för planer framöver?

– Vi siktar framåt! Framtiden är alltid oviss och det finns en trygghet i det. Det öppnar upp för möjligheter. Vi är öppna för det mesta, bara det är kul. Vi ska till Flensburg och spela. Flensburg ska vara fint! Så det blir en Ragata-semester. Och det ska bli kul att träffa folket på sommarfesten vi ska spela på där. Det blir med all säkerhet härligt. Det vore skitkul att hitta någon eller några att samarbeta med. Hitta på något kul tillsammans. Sommaren bjuder på ledighet från kneg. Då finns det tillfälle att låta kreativiteten ta mer plats. Kanske blir det några nya låtar skrivna i hängmattan? Sen får vi se vad vi gör. Har du något förslag?

Mer info om lördagens fest hittar du här.