EP-aktuella Lusid: ”Det här bara är början”

Lusid_HYMN_Alexander_tillheden1

I dag släpper Stockholms- och Uppsalabaserade Lusid debut-EP:n Legend. Tänk luftig pop med 60- och 70-talsinfluenser, som vilar på en grund av finslipat svenskt vemod.

Sagan om Lusid började för ett och ett halvt år sedan då barndomsvännerna Johan Nilsson, Samuel Collmar och Karl ”Hovis” Hovmark kom på tanken att bilda band. Musikerna har tidigare figurerat i olika konstellationer – men aldrig tillsammans.

– Vi har växt upp ihop, och tidigare spelat mycket tillsammans. Så kände vi att fan det skulle vara kul att på riktigt spela ihop, säger gitarristen Johan Nilsson.

Sagt och gjort. På Spotify fick trion upp ögonen för sångerskan Paulina Palmgren vars stämma passade perfekt in i bandets vision. Kort därefter att Paulina tackat ja hoppade även keyboardisten Fabian Ballago på konstellationen – som tillsammans bildar kvintetten Lusid.

HYMN träffade bandet förra fredagen efter deras spelning på Popagandas förfest i Färgfabrikens lokaler.

Berätta om namnet!

– Lusid är döpt efter Johans familjs gamla hund. Nu är han död och begraven, men det finns en tavla med honom som var soft – så det blev omslaget till EP:n, berättar basisten Samuel Collmar.

”Lusid är döpt efter Johans familjs gamla hund”

Lusid lyckas med konsten att varva nyskapande melodier med bekanta referenser. Soundet, som växt fram organiskt, bygger på varma popproduktioner med texter som berör hela känsloregistret.

– Det är härligt att det finns flera olika ingredienser i samma låt. Det är både tralligt och glatt, samtidigt som det finns en mörk och sorglig underton, säger sångerskan Paulina Palmgren.

Lusid_HYMN_Alexander_tillheden9

Numera är Lusid signade hos Birds Records. I ett års tid har bandet arbetat på debut-EP:n som är mixad dels i Hovis källare, dels i replokalen i Västra Skogen. Känd som Spökhuset – vars atmosfär har satt sitt avtryck.

– Det har varit en jävla resa, som tack vare en del tillfälligheter gjort att det klaffat rätt – trots inspelningar under primitiva förhållanden, säger Johan.

Det som i slutändan främst präglat musiken är att samtliga bandmedlemmar är lika involverade i skrivprocessen. Från textrad till arr – i Lusid är allas röster lika viktiga.

– Ofta är det några i ett band som skriver musiken, syns på bilderna och för det framåt. Men här är alla otroligt drivna. Alla vill verkligen det här och lägger ned sin själ i det, säger trummisen Karl ”Hovis” Hovmark.

”Alla vill verkligen det här och lägger ned sin själ i det”

– Att alla får säga sitt gör att vi hittat något naturligt, som alla står för, tillägger Samuel.

I en dropbox samlar bandet idéer till låtar som de sedan bygger vidare på gemensamt. Ibland börjar det med en större tanke kring ett arrangemang, ibland med ett enstaka ord. Att säga mycket med få fraser, som går att tolka efter var och ens personliga referensram, är målet med texterna.

– Våra texter är inte några storslagna epos. Vi gillar att inte vara övertydliga, meningen behöver inte alltid stå skriven i pannan – men det som präglat texterna på EP:n är känslan av att inte komma till skott, säger Samuel.

För att producera något nytt, och eget, krävs det att gruppdynamiken sitter. Något Lusid bemästrat. Här har alla sitt område, och rätt till veto. Hovis och Johan står för produktionen, Samuel värnar om helhetskonceptet, Fabian tar hand om profilering utåt och Paulina agerar kvalitetskontrollant – från musik till kaffesort.

Lusid_HYMN_Alexander_tillheden6

Ni påminner en del om Amason, hur känner ni inför det?

– Det är väl skitbra, vi kommer ju från ingenting och det enda som finns är referenser – allt kommer någonstans ifrån. Då är Amason en jättekomplimang, säger Hovis.

Från och med i dag ligger Legend ute, vars fyra spår finns både i en engelsk och en svensk variant. Att byta språk, utan att tappa meningen, var en utmaning som lockade bandet och ger produktionen ytterligare ett lager. Förutom de hittills släppta singlarna ”Djävulen är” och ”Visslar på vinden” består debut-EP:n även av låtarna ”Alarm” och ”Väntar på en båt”.

”Vi vill fortsätta skapa musik som vi själva gillar”

Legend känns nästan lite gammal nu när vi redan börjat spela in nytt. Men det ska bli kul att äntligen få visa dem – och förhoppningsvis få en boost om folk lyssnar och gillar, säger Paulina.

Uppföljaren är planerad att släppas framåt hösten, och till dess siktar Lusid på att spela live så mycket som möjligt. Nästa spelning är på skivbolaget Hybris sommarfest i Vinterviken, Stockholm, den 17 juni.

Vad är drömmen för Lusid?

– Vi vill fortsätta skapa musik som vi själva gillar, säger Fabian.

– Och att det här bara är början. Vi vill ut i världen på turné, säger Hovis.

– Och göra en fullängdare, tillägger Samuel.