INTERVJU + PREMIÄR: Eftersvett – ”Du och jag mot världen”

Eftersvett_pressbild

Jag fick upp ögonen för Eftersvett när HYMN DJ-ade på deras premiärgig på Nalen förra året. Nu kommer äntligen bandets debutsingel ”Du och jag mot världen” via Mandarin Records och HYMN står för premiären.

”Du och jag mot världen” är en punkig poppärla som förtjänar gå på repeat. Lyssna på låten och läs vår korta Q&A med bandets sångerska Julia Eriksson nedan.

Hur träffades Eftersvett?

– Till en början bestod Eftersvett av bara två personer och en inbokad spelning på Nalen i Stockholm. Det enda problemet var att vi behövde ett band. En sen oktoberkväll 2016 satt vi på en kall uteservering på Skånegatan och funderade på om giget måste ställas in. En trött typ med en gitarrväska på ryggen gick förbi och jag fick ett infall. Han ökade takten eftersom han trodde att jag var ett krogfyllo när jag gormade efter honom, men jag gav mig fan på att få kontakt. Han försökte slippa undan men mötet var ett faktum. Han (Erik Gille) lyckades övertala sin bandkollega Felix Pietucha om att hoppa på tåget och även övertala vännen Laura Verina att hon visst kan spela bas. Två veckor senare genomfördes ett fyrtio minuters köttigt gig och Eftersvett var fött.

”Låten handlar om den oslagbara känslan när någon kliver in i ens liv och fyller det skavande tomrummet med innehåll”

Vad inspirerade dig till att skriva ”Du och jag mot världen”?

– Inspirationen kommer från en längtan om att träffa någon. Jag använde mig av metaforer som får symbolisera hur jag vill att det ska kännas, och skrev utifrån det. Låten handlar om den oslagbara känslan när någon kliver in i ens liv och fyller det skavande tomrummet med innehåll. Parallellt finns det också en sorg över verklighetens faktum att det faktiskt inte är så, och att konsumtion får fungera som en klen tröst.

Hur gick det till när ni spelade in låten?

– Vi spelade in i Dustward studio i Gamla stan där inspelningsproffset Stefan Brändström huserar. Många legendariska band finns på Dustwards meritlista, bland annat Mascara Snakes, Moon City Boys, Satan Takes A Holiday och Ebbot Lundberg.

Vad har ni för planer framöver?

– Fortsätta skriva och spela in låtar, fler singelsläpp är planerade efter sommaren, och tanken är att ge oss ut på vägarna i höst.