Huset klär sorgliga texter i glada färger

Processed with VSCO with hb2 preset

Huset är en hiphopgrupp som är baserad i Göteborg. De släppte sina första låtar 2013 och under 2014 så spelade de flitigt på olika ställen runt om i Sverige. Sen dess har det varit lite tystare, men nu är de tillbaka på allvar med ett nytt EP-släpp på fredag.

Gruppen består av mellan sex till tio personer som gör musik ihop. Alla är mellan 23 till 26 år gamla och bor i olika delar av Göteborg. Imorgon har de releasefest på Pustervik i hemstaden. HYMN passade på att ställa lite frågor inför släppet.

Ni är en ganska stor grupp, vilka fördelar och nackdelar finns det med så många bandmedlemmar?

– Nackdelarna känns uppenbara. Man funderar ofta över hur fan vi har lyckats att ses flera dagar i veckan i flera år utan att ha ihjäl varandra? Vi är inte en okomplicerad samling människor. Fördelen är att man fått så mycket nya bra vänner. En annan fördel är att man kan vara väldigt kreativ på scenen då man har så många händer att använda.

Ni har blivit hyllade för att göra bra livespelningar och har gjort en del coola grejer som till exempel att köra iväg med ett gäng fans för en hemlig spelning. Vad kan folk förvänta sig på releasefesten nu på torsdag? Några överraskningar?

 – Vi har fler nya än gamla låtar med oss och tar detta på ett idiotiskt stort allvar, haha. Vi lägger mycket prestige i liveprylen och det har verkligen format hela vår väg framåt. Nu har vi äntligen börjat göra mp3-or i hyfsad kvalitet. Förut blev folk besvikna när de sökte upp oss efter gig och ville ha material. Den saken rättade vi till under ett oavbrutet år. Vissa saker ändrar sig aldrig dock. Vi är fortfarande den bästa liveakten och det väntar alltid överraskningar när vi spelar, inga undantag.

”Mycket har hänt både privat och i gruppkonstellationen på väldigt kort tid”

Jag tycker att er musik är en lite mer vuxen version av till exempel det Hov1 och Norlie & KKV gör. Är det något speciellt ni vill förmedla mer er musik? Något tema på den nya EP:n?

– Det är lite olika från släpp till släpp. Men denna EP är väldigt relationsfokuserad. Den handlar om kärlek, vänskap, ovänskap och förändring. Mycket har hänt både privat och i gruppkonstellationen på väldigt kort tid. Alla låtar är skrivna i ett påfrestande men nödvändigt skifte. Det är egentligen ganska sorgliga texter klädda i något mer glada färger.

HUSET_w_liggande

Är det några av er som håller på med andra soloprojekt eller andra projekt?

– Inte just nu. Mohammed, en tidigare medlem, kör all out på sin grej nu. Kolla in det: Meedi!

Göteborg har inte direkt varit lika synonymt med hiphop som Stockholm och Malmö tidigare. Beskriv lite hur hiphopscenen ser ut i Göteborg just nu? För en utomstående så verkar det som att den har blivit väldigt mycket större på senare år.

– Ja, det finns mycket nice hiphop i Göteborg nu! Oftast lite mer utblandad med andra genrer som t. ex. dancehall, reggae och pop. Vi är ett sånt exempel. Kan nämna folk, konstellationer och arrangörer i evigheter, men de som bor här blir gödda med bra urban musik, det är ett som är säkert!

Läs mer om morgondagens spelning här.