Maggie Rogers: ”Alla verkar tro att jag är en riktig skogsmulle”

maggie2

Maggie Rogers har under hela livet vetat om att hennes plats är att vara verksam som musiker. Ett unikt tillfälle som dokumenterades skulle förändra hennes liv på ett sätt som få ens skulle kunna drömma om. Wai Kei Fung fick en pratstund med Maggie för att prata om debut-EP:n Now That the Light is Fading och hur livet har förändrats det senaste året.

Det är en vanlig grå och regnig dag i Stockholm. Innanför glasrutan på Debaser sitter Maggie Rogers på en soffa med blicken fokuserad på vyn som huvudstaden bjuder på. Att hon skulle sitta här i Stockholm och spela inför en förväntansfull och utsåld publik i Sverige skulle för ett år sedan ha känts som något avlägset.

Att hon så sent som för bara några månader sedan tog examen från NYU och nu turnerar runt i världen helt på egen hand är fortfarande något hon får nypa sig i armen för att förstå. Men under en speciell skoldag imponerade hon på ingen mindre än självaste Pharrell Williams till den grad att han tappade hakan. Videon från det mötet spreds som en löpeld över internet. Det förändrade Rogers liv. Inom loppet av några timmar ville alla veta vem Maggie Rogers var.

När jag ber Maggie göra en kortfattad beskrivning av sig själv är den lika direkt som hennes musik: en 22-årig producent, artist och låtskrivare från Maryland som nu bor i Brooklyn. Musiken är folkmusikinspirerad dansmusik som tar inspiration från omgivningen och berättar om olika delar av hennes liv.

Att förändringar skulle komma i livet var något Rogers visste om långt innan all uppståndelse hände. Fyra års studier var på väg att lida mot sitt slut och osäkerheten om framtiden var överhängande. Detta reflekteras bland annat i titeln på debut-EP:n.

”Både titeln och låtarna på EP:n representerar övergång och förändring för mig”

– Både titeln och låtarna på EP:n representerar övergång och förändring för mig. Förändring i form av att det var min sista termin på college, tanken på vad jag skulle göra efter examen och hur livet skulle bli. För mig blir titeln som ett ”och nu då?”. Allt skulle förändras. Förändring i årstiden, förändring i mitt liv och sen då? Svaret blev till musik och det verkar ha ordnat sig så här långt i alla fall.

På samma enkla sätt som Rogers beskriver sig själv bemöter hon förväntningarna på den musikaliska karriären. Många skulle säkert få lite panik och tänka att: ”nu måste jag följa upp med något ännu bättre för att inte försvinna bort i bruset”. Men hon har båda fötterna på jorden och svävar inte bort i några högt flygande planer om världsherravälde än.

– Det absolut vackraste med den där virala videon och allt som har hänt mig sen dess är att jag hela tiden bara har varit mig själv. Jag fick möjligheten att berätta om allt innan någon ens hade fått lyssna på en ton av min musik. Jag fick bland annat förklara min kreativa process. Så jag tror att det gör att förväntningarna borde vara rimliga, och gällande att möta några eventuella sådana så tror jag på att bara att vara mig själv. Det är en ganska enkel grej att leva upp till.

maggie

Allt från koncept till själva låtarna som finns på That the Light is Fading sammanställdes under tre intensiva veckor. Allt var klart och nedskrivet på papper långt innan den virala videon ens hade hittat upp på nätet.

En av sakerna som Rogers gärna gör är att visualisera saker genom färger. För EP:n hade hon en tanke att den skulle bära färgerna ljusrosa, ljusblått, mörkblått och en skön varm grön ton. Med det blandar hon in personliga upplevelser för att ge låtarna ytterligare en dimension.

– “Alaska” handlar till exempel om Alaska men ändå inte. Första versen gör det, men när jag tänker på låten så kopplar jag det mer till mitt hem i Maryland – det är anledningen till att vi spelade in musikvideon där. När jag tanker på “Dog Years” så tänker jag på min studentlya i New York men även på mitt sommarläger och därför ville jag filma videon för den låten på den platsen. För “On + Off” tänker jag på Paris och att dansa där. Och med “Better” kopplar jag det till en motorväg.

Med just videon för “On + Off” så ville Rogers visa upp en annan sida av sig än den som porträtteras i de två första musikvideorna, och samtidigt ha väldigt skoj. Hon ville att hela videon skulle vara i en enda tagning för att återge känslan av ett framträdande. En känsla av autencitet som krävde över tolv timmars arbete att få rätt. När vi börjar prata om att den är annorlunda mot det hon tidigare gjort så kan hon inte hålla sig för skratt.

– Det är faktiskt väldigt roligt att alla verkar tro att jag är en riktig skogsmulle. Jag har bott i New York under de senaste fem åren och älskar att leva där. Det är därför jag ville göra något annorlunda, för att på ett sätt säga till alla: ”Det är lugnt. Jag gillar naturen. Men det är inte allt! Jag gillar andra saker också!”

”Det hade varit trevligt med ett par dagar i min egen säng också”

Vid sidan av musiken skriver hon också en hel del texter och har även publicerat sig i olika publikationer. Med resande och friluftsliv högt upp på listan över saker att göra hoppas hon att en dag få chansen att komma tillbaka till Sverige för ett längre besök och utforska de norra delarna av vårt land. Men innan hon ens kan börja tänka på att göra det har hon ett fullspäckat år framför sig.

– Under 2017 kommer det bli en hel del turnerande för mig. Jag hoppas att få lite sömn också. Men jag är i en ålder där jag kanske inte behöver så mycket sömn? Och så ska jag göra mer musik. Sen om det finns tid över så kommer jag att ge mig iväg på lite vandring. Det hade varit trevligt med ett par dagar i min egen säng också. Men för nu så är det okej att jag inte har det. Jag är glad ändå. Jag får vakna varje dag och tänka på musik. Att jag får vara en liten procent av befolkningen som får göra det en älskar – det är ett privilegium mer än allt annat.