Suedes ”The Drowners” fyller 25 år

I dag fyller Suedes första singel 25 år. Eller – om man ska vara noga – är det faktiskt bandets andra. Den första hette ”Be My God” och fick varken omslag eller riktig release, då Suede – som då bestod av sångaren Brett Anderson, basisten Mat Osman, gitarristerna Bernard Butler och Justine Frischmann (som senare drog i gång Elastica) samt inhyrde trummisen Justin Welch (Elastica, Lush) – inte var det minsta nöjda med hur det lät och lät förstöra merparten av de redan pressade vinyltolvorna.

Dagens födelsedagsbarn var de dock betydligt nöjdare med, vilket är fullt förståeligt. Medan ”Be My God” lät som ett lågbudget-U2 var ”The Drowners” något alldeles eget och början på en fantastisk karriär.

Singeln blev startskottet för en enorm hajp i brittisk musikpress. Ett tag kändes det som att legendariska NME hade bandet på omslaget varje vecka. Hajpen skulle komma att pågå i flera års tid och Suede pumpade under tiden ut briljanta låtar både i albumform och som b-sidor.

B-sidorna på ”The Drowners” var för övrigt ”To the Birds” och ”My Insatiable One” – två spår som än i dag får Suede-konnässörer att jubla.

Sedan den 11 maj 1992 har bandet släppt sju plattor och närmare 30 singlar. Suede gjorde, efter en paus på tio år, albumcomeback 2013 med utmärkta Bloodsports och släppte förra året magiska Night Thoughts.

Bandets åttonde platta är så smått på gång, men några närmare detaljer finns ännu inte att tillgå