Culkin – bandet som tog sitt namn efter Macaulay

Culkin3

För oss som gillar slamrig popmusik i stil med gammal skön lo-fi är Culkin ett alldeles utmärkt alternativ. Här finns influenser från alla möjliga håll och kanter. Culkin har varit ett flitigt turnerande band och trivs med att göra saker själva. Efter fullängdaren Several Sundays och EP:n Sphynx har det gått ett tag mellan släppen, men imorgon släpps nya skivan Ghost Without Saying på egen label.

Mathias Rask-Andersen fick svara på några frågor om relationen till Macaulay och den nya skivan.

Den mest uppenbara frågan först. Macaulay Culkin? Finns det en fascination för skådespelaren eller kommer namnet någon annanstans ifrån?

– Namnet kommer från Macaulay och hans brorsor. Han är lite bunden till en konstig era. Först som barnskådis, sen som någon sorts udda fågel och nu vet jag inte riktigt. Jag gillar eran runt Sonic Youths ”Sunday” där han dök upp. Hans brorsor brukar dyka upp ibland som konstiga Holden Caufield-ska snubbar i diverse filmer. Jag tror att de upplevs som ganska uträknade och udda allihopa, det passar oss rätt bra.

Berätta om bandet.

– Jag tror att jag såg Joel och Jonas spela för första gången runt 1999. De höll alltid på med nått coolt band. Jag ville göra någonting mer melodiskt så jag drog in Joel i ett band när han inte hade något. Han fick med Jonas och det är den historien. Om jag skulle beskriva bandet så låter det som tre snubbar födda runt 1980 som tog en skarp vänstersväng in i en massa smal 90ies americana-indie och åkte vilse, eller hittade hem kanske?

Influenserna låter slamrigt 90-tal, jag hör alltifrån Pavement och tidiga Loosegoats till Posies i musiken. Du är även gammal HC-kille. Var kommer influenserna ifrån?

– Jag var aldrig så benhårt inne på alla former av HC, mest de svenska banden som Refused, Fireside, Breach och så. Det fanns en öppen ådra i den svenska HC-scenen. Många band som började med lite mer standard HC och sen gled in på alla möjliga grejer. Refused är väl det mest kända exemplet, för mig var deras utveckling ganska logisk. Även om det kanske verkar udda idag att ett band börjar med metal-HC och slutar med något ganska eklektiskt bara fem år senare. Jag upplever själv det där med att det inte är så kul att stå still, utan att man måste följa nån ny idé hela tiden. Det går igen i den nya skivan.

”Jag upplever själv det där med att det inte är så kul att stå still, utan att man måste följa nån ny idé hela tiden”

Var har ni spelat live tidigare?

– Vi har mest spelat runt Stockholm. Vi åkte runt i Norden lite grann med förra skivan. Sen brukar vi hälsa på i London för att spela På The Windmill i Brixton ungefär vartannat år bara för att.

–  Ett tag ägde vi en Chevrolet Van från 1989 som vi körde runt i Europa en sväng. Christian Kjellvander satt i den en gång och fick en väldigt nostalgisk blick. Tydligen kunde man sålla agnarna från vetet i den svenska indie-scenen på 90-talet genom att kolla in transporten. Loosegoats hade väl fyra, fem amerikanare, medan de mesigare banden hyrde nått trams på macken. Jag sålde bilen så småningom till Alex i Then Comes Silence. Jag saknar den där vanen varje dag alltså. Fyra kaptensstolar och lastnät. Lila plysch-interiör. Man blir glad bara man ser såna där gamla vans på vägarna. Men den drog helt sjukt mycket bensin, tyvärr. Fast det känns bra att den fortfarande är ute på vägarna.

Culkin1

Vad kan vi förvänta oss av Ghost Without Saying?

– Vi försöker likna skivan vid Beatles-album, Jonas tycker att det är vår Revolver. Förra skivan kanske var mer Rubber Soul, eller nån annan tidigare platta som är lite mer straight-forward. Det höll på att bli ett dubbelalbum.

”När vi skulle sekvensera låtarna började vi direkt tänka på en A-sida och en B-sida”

Vad fick er att välja att släppa skivan på vinyl också? Vilka andra format kommer man kunna hitta skivan i?

– Det är för vår egen skull. Det finns en tanke med ett fysiskt objekt som bär musiken. Det finns också en tanke om att formen passar innehållet liksom. När vi skulle sekvensera låtarna började vi direkt tänka på en A-sida och en B-sida. Det föll naturligt på plats så. Det är också skönt med något konkret objekt där musiken kommer finnas tillgänglig för all framtid. Mp3:or och sånt brukar försvinna med tiden, typ när man byter hårddisk. Skivan kommer finnas på streaming-sajter och Youtube också.

Var kommer man att kunna se Culkin live framöver?

– Vi dyker nog upp. Vi brukar spöka på Gula villan i Handen ibland. Vi ska spela nånstans runt Stockholm med Molly från Danmark runt september. Shout outs to Molly!

Är det något du vill tillägga?

– Vote Bernie Sanders 2020!

’Ghost Without Saying’ släpps den 10 maj.