Fontän fortsätter sin resa med nya singeln ”Shadows”

Fontäns ”Machines” – andra spåret på EP:n Polar Star – är en av förra årets bästa låtar. Under 3.48 sammanvävs western-sväng, uråldriga folktoner, psykedeliska 60-talsgitarrer och medryckande disco – endast de egna referenserna sätter stopp för låtens fulla potential. Johan Melin och Jesper Jarold erbjuder verktygen som gör att världen öppnar upp sig och duon tar med lyssnarna på en hissnande resa; från basen i Bohuslän, med ”Machines” som kompass, nås vidsträckta ökenmarker och massiva berglandskap. Produktionen är varierad och gränslös.

Och nu är göteborgsduon tillbaka med singeln ”Shadows”, som fortsätter att utforska musikens möjligheter på samma sätt som tolvorna Babylon och Polar Star (båda släpptes på Höga Nord Rekords förra året). Ljudbilden är mjukare än på Winterwhila från 2009, men det ger inte bakläxa att återkoppla till äldre spår som ”Neanderthaler” och ”Backustugu” – de vemodiga strömningarna är exempelvis fortfarande påtagliga.

I likhet med ”Backustugu” präglas ”Shadows” av krautfolkiga element, samtidigt som duon lockar fram sina innersta gitarrgudar. Musiken är följsam, varje instrument är i samklang med varandra och det är uppenbart att ljudbilden är ett utslag av oändliga studiotimmar. Produktionen expanderar efter varje lyssning.

”Shadows” är det avslutande spåret på Fontäns kommande och självbetitlade album, som släpps den 26 maj, men redan två dagar innan är det releasefest på Pustervik i Göteborg. En kväll som ingen bör missa. Världar möts utan att kollidera.

Fontän