Record Store Day i Göteborg bjöd på flera fina spelningar

Elina Ryd var en av artisterna som spelade på Bengans. Foto: Samuel Isaksson

Elina Ryd var en av artisterna som spelade på Bengans. Foto: Samuel Isaksson

Solen strålade men det var ganska kallt i vinden när det var dags för årets upplaga av Record Store Day. Att gå i skivaffärer och bläddra i skivbackar har varit en fin sysselsättning så länge jag kan minnas. Det är alltid lite extra kul när man hittar den där oväntade skivan som man har letat efter länge.

Record Store Day firade tio år i år och de större skivbolagen höll verkligen inte igen med släppen denna dag. Det var sida upp och sida ned med främst nyutgåvor av gamla plattor, och människor fyllde verkligen skivaffärerna denna lördag. För egen del har jag lite svårt att förstå hajpen kring nyutgivna vinyler från exempelvis 1960-talet för flera hundra kronor per styck, men det gör mig glad att se andra människor bli nöjda när de hittar den där guldklimpen till samlingen. Jag gissar även att detta gynnar skivbutikerna i flera avseenden, och det gör mig lite extra munter.

I mitt fall handlade Record Store Day mest om att lyssna på livemusik. Flera butiker bjöd in till spelningar under dagen och kvällen, och det var ofta välbesökta spelningar i små rum. Men jag gick självklart också och bläddrade i skivbackarna och hittade några fina plattor. Det var ganska trångt på sina ställen i skivbutikerna och det var, precis som vanligt, en kraftig majoritet av äldre män som letade fynd.

Jag inledde min Record Store Day vid öppningstid på CityBengans där det redan var en hel del folk som ville vara först i kön och vinylfynda. Därefter tog jag en tur till Skivhallen Majorna och bläddrade lite bland vinylbackarna i den välbesökta butiken. Vid 13-tiden var det dags för den första spelningen. Jag lyssnade på några låtar av Citizen K på Dirty Records och det var trevligt. Jag hade tur att de spelade fina ”Train Of No Forgiveness” under den tid som jag var där. Efter detta blev det en promenad i solskenet och ett besök på mysiga Music Lovers Records för att bläddra i flera skivbackar i trängseln, och självklart hanns det med en god fika på härliga Höga Nord Café.

Den skivbutik som hade satsat hårdast på livemusiken var, inte oväntat, Bengans på Stigbergstorget. Livemusik har blivit ett väldigt återkommande inslag i fikets lokaler under de senaste åren och det är fint. Bengans hade i huvudsak bokat lokala artister som i regel fick en halvtimmes speltid. Skivaffären var välbesökt, fikets uteservering i stort sett fullsatt i vårsolen men antalet besökare framför scenen var mer varierade under de timmar som jag var där.

RSDアイコン

Duon Kap Lora har jag inte hunnit lyssna på så mycket ännu och deras spelning stördes av en alltför kraftig bas. Stod man längre bak i lokalen så var ljudet dock något bättre och det var en riktigt god stund när de avslutade med fina ”She Wanted”.

Därefter var det dags för Lofot som snabbt förde tankarna tillbaka till 1970-talet. Kvintetten bjöd på en strålande halvtimme och höjdes ytterligare ett snäpp när kvällens gäst, Anna Henriksson, gick upp och kompletterade bandet med klarinett. Spelglädjen och utstrålningen gick det inte att ta miste på och halvtimmens höjdpunkter blev ”Om du letar efter mig” och ”Keratokonus”.

Den sista spelningen på Bengans för min del blev Elina Ryd. Jag gillar hennes debutalbum Falla och hon spelade fyra låtar från den plattan, snyggt uppbackad av band. Efter inledande ”Falla” så spelades i tur och ordning ”Dagar”, ”Sprickor” och avslutande ”Det klarnar sakta”.

Där tog Record Store Day slut för mig i år men musiken hade ännu inte tystnat helt denna lördag. Joakim Fritzner hade annonserat releasespelning på Pustervik och den ville jag absolut inte missa. Joakim har nämligen nyligen släppt en väldigt fin EP.

Pusterviks matsal var i stort sett full av människor och kvällen till ära var Joakim uppbackad av The Fishcravers, det vill säga sex duktiga musiker. De inledde med briljanta ”Dressed in Blue” och därefter bjöds vi även på några alternativa inspelningar av låten genom högtalarna. Det var verkligen ett fint inslag.

Efter det var det dags för fin duett med Matilda Sjöström, som är singelaktuell med Det Brinner, i låten ”It’s Not Me”. De resterande tre låtarna från EP:n spelades i behaglig takt och när det var slut så ville vi verkligen höra mer. Det blev ett extranummer med vackra ”Thoughts On Us 23/3” från en tidigare platta vilket var en perfekt avslutning på en särskilt fin lördag.