Sista Bossen på Bengans – övertygande hållbarhetstest

Sista Bossen gör sitt yttersta för att riva Bengans scen. De bjuder på kaos, galenskap och förvirring.

Record Store Day kan vara minst sagt sövande. Det krävs extra underhållning. Att bläddra bland vinyler till överpris lockar endast ett fåtal – musik är passion och det är svårt att uppnå genom kommersialism. Livemusiken får symbolisera musikens sanna värde och att se inspirerade band skänker mer glädje än att trängas vid skivbackar. Årets övriga 364 dagar ger mer armbågsutrymme.

Malmöbaserade Sista Bossen brinner starkast under årets upplaga; knasterpunkarna maxar Record Store Day med tre spelningar, som tar dem från hemtrakterna i Skåne, ända till ett blåsigt västkusten. Slutetappen på Bengans i Göteborg – Malmö och Lund avklarades tidigare under dagen – sätter lokalen på hårda prov (spelningen förvandlas till ett hållbarhetstest). Vi får hoppas att kommande konserter går att genomföra. Intensiteten under vissa låtar gör mig aningen pessimistisk.

Bandets attityd är smittande och inspirerande. Varje arrangör bör dock vidta vissa försiktighetsåtgärder. Skruva fast det som kan välta, annars är risken stor för framtida benbrott eller liknande. Se till att det inte finns några lösa föremål på eller runtomkring scenen – sångaren och frontmannen Hampus Sundén kommer att utnyttja varje kvadratcentimeter. Och att stå på saker är mer regel än undantag. Dagen började med att Hampus genomförde stora delar av första konserten på ett biltak utanför skivbutiken Rundgång i Malmö.

22.00 ska det vara tyst, annars lämnar Bengans grannar in sin vräkningsorder. Jag hoppas att dessa personer blev lite glada över att få höra ett av Sveriges bästa liveband. Det går att ha synpunkter på tidpunkten, men bandet övertygar ändå. Jag vill ha mera.