Wy: ”Det är en ständig kamp om reverb”

Malmöbaserade Wy golvade oss totalt med sin debut-ep Never Was förra året. Nu är duon återigen singelaktuella och i höst kommer fullängdaren Okay. HYMN har träffat dem för en intervju.

Det är en regnmulen vardagskväll i februari när vi hälsar på i Ebba Ågrens och Michel Gustafssons trea vid S:t Knuts torg i Malmö. Paret har dukat upp fika i det sparsmakat inredda men stilrena vardagsrummet. Teakmöbler, en retrosoffa och stringhyllor ger ett hemtrevligt intryck. Jag har tidigare i veckan sett på Wys Instagram att de varit i välrenommerade Tambourine Studios, så jag inleder med att fråga om vad de har gjort där.

– Vi har varit där och mixat spår från det kommande albumet. Det var Erik i The Land Below som tipsade oss om Måns (Wikenmo, förf. anm.) som jobbar där, och vi testade. Han mixade “Nobody Else” och vi var nöjda med det så vi frågade om han ville jobba med oss på hela albumet, berättar Michel.

Själva inspelningen gör bandet än så länge i hemmets lugna vrå.

– Det var så det började, det är bekvämt, säger Michel när jag frågar om de aldrig tänkt tanken att spela in i studio.

– Vi har alltid spelat in hemma, det är nog lättare när man sysslar med så pass personlig och känslig musik som vi gör. Det hade antagligen känts lite stelt att spela in i studio. Jag har i och för sig aldrig provat det, men jag tycker att det är nice att göra det hemma, konstaterar Ebba.

Michel har tidigare pluggat ljuddesign och sköter det mesta tekniska vad gäller inspelningsbiten.

– Fast jag har lärt mig väldigt mycket av att vi gör allt själva, flikar Ebba in.

I höst är det alltså dags för Wy att följa upp sin debut-ep och släppa lös sin första fullängdare Okay.

– Vi tycker att albumet är bättre än ep:n! Det är mer genomtänkt och mer minimalistiskt. Texterna är nästan ännu mer personliga än tidigare, berättar Ebba när jag frågar om den kommande plattan.

– Jag skulle säga att den är mer direkt, lägger Michel till.

”Jag har märkt att det håller på att bli en kärleksskiva”

När jag intervjuade er inför ep-släppet sa ni att den skivan handlade om ångest, så vad handlar albumet om?

– Den handlar väl också om ångest, men jag har märkt att det håller på att bli en kärleksskiva. Trots att jag huvudsakligen sjunger om hur jag mår så nämner jag “oss” väldigt mycket. Om hur det är att må dåligt tillsammans, säger Ebba.

Varför valde ni albumtiteln Okay?

– Vi tyckte att det var en bra sammanfattning av vad alla låtarna handlar om – det handlar liksom om någon som vill vara okej, berättar Ebba.

DSC_4529

Hur går det till när ni skriver låtar?

– Mest är det väl jag som driver det? säger Michel lite försynt.

– Ja, Michel är bäst på att börja, han gör väldigt mycket gitarrdelar och produktion. Men vissa låtar skriver jag helt på gitarr först. Allra oftast blir det att jag skriver sång till gitarr som Michel har skrivit. Sen sitter vi och spelar gitarr ihop tills det låter bra, säger Ebba.

2014 skickade Wy in låten “In Bloom” till nuvarande skivbolaget Hybris som då svarade att det var intressant och att de ville höra mer. Just då hade inte Wy mer material att skicka, men bolaget gav sig inte och fortsatte att höra av sig då och då för att kolla om duon hade skrivit fler låtar. Idag har de landat ett kontrakt på två album.

Hade ni förväntat er att få så mycket uppmärksamhet som ni fick med ep:n?

– Vi kunde ju inte direkt förvänta oss något, men vi hoppades på att det skulle hända mer än efter första singeln. Sen är “In Bloom” så himla gammal nu, så vi ville väldigt gärna visa hur vi “egentligen låter”, säger Ebba.

Gillar ni att spela live?

– Det är roligt men svårt, tycker Michel. Det är alltid krångligt att få det att låta rätt.

– Vi brukar ha med vår egen ljudtekniker, en kompis, Jonatan från Aura Oyasumi. Han vet exakt hur vi vill ha det. Men det är ju inte alltid vi kan använda honom tyvärr. Vi är väldigt petiga, säger Ebba och skrattar.

Men ni ville ändå att någon utomstående skulle mixa albumet?

– Slutresultatet blir bättre, säger Michel och ler.

– Men de får ganska många kommentarer efter varje mix de skickar, fyller Ebba i. Det är en ständig kamp om att få med så mycket reverb som möjligt. Det är inte så att vi vill dränka det så mycket så att man inte hör vad jag sjunger eller vad Michel spelar, men det måste ändå vara en del för att det ska bli det sound vi vill ha. Vi hade inte kunnat ha “torr” sång på det.

Michel fortsätter:

– På nya albumet har jag i och för sig dragit tillbaka rätt mycket på reverben på gitarren och i stället gått crazy på delay.

Du tycker om att hålla på med effektpedaler hör jag?

– Jag blir typ ruinerad.

DSC_4578

Ni har aldrig funderat på att spela med liveband bakom er?

– Vi har tänkt på att kanske ta in livetrummis eller en extra person som spelar synth i framtiden, om vi känner att det behövs då. Men vi har alltid tyckt om att det bara är vi. Allt på albumet är skrivet och producerat så att vi ska kunna spela det på två personer. Vi har skalat av lite, säger Ebba.

Både Michel och Ebba pluggar vid sidan om musiken. Ebba frilansar dessutom som fotograf och det är också hon som gör Wys alla videor.

”Vi har alltid tyckt om att det bara är vi”

– Jag vill alltid att allting ska vara fint, att det ska gå i min stil liksom. Gillar när musiker har ett koncept.

Har du något exempel på en sådan musiker?

– Till exempel sångerskan i Mothers, hon är konstnär också och gör alla omslag.

Vi fortsätter att prata referenser och förutom Mothers kommer namn som Foxing, Angel Olsen och Mitski upp. Intresset för musik har Michel och Ebba haft gemensamt ända sedan högstadiet då de träffades första gången och blev ett par. Då var det svensk pop som gällde.

DSC_4450

Vilka är fördelarna med att vara ihop med den man har ett band med?

– Jag tycker att det är jättebra att vi känner varandra så himla väl och bor tillsammans och så. Man är aldrig rädd för att säga vad man tycker. Om vi gör en låt tillsammans och det är något jag inte gillar så kan jag säga det. Man behöver inte vara snäll hela tiden. Det går att vara helt ärlig, svarar Ebba.

– Det är skönt när vi spelar i någon annan stad eller så, långt ifrån Malmö, att man inte stör sig på den man reser med, säger Michel.

– Det är också en fördel med tanke på om vi ska turnera i framtiden eller så. Det hade varit jobbigt att vara på varsitt håll. Om vi hade fått välja hade vi nog aldrig varit ifrån varandra, lägger Ebba till och skrattar.

”Redan nu lägger vi nästan all vår tid på musiken”

Vad har ni annars för mål inför framtiden?

– Vi vill kunna leva på det här, redan nu lägger vi nästan all vår tid på musiken. Jag drömmer om en utsåld klubbspelning och att alla i publiken kan alla texter och så. Men den allra närmsta framtiden måste vi ägna åt att repa. Vi repade för lite innan. Så nu måste vi öva in de nya låtarna ordentligt, konstaterar Ebba.

Efter singelsläppet väntar spelningar i London och Stockholm. Annars ligger Wy lågt med gigen framöver. Fokus ligger på att få klart albumet som är planerat till oktober.

Dags att ta en titt på videon till ”Bathrooms”. En låt om prestationsångest och att leva upp till andras förväntningar – Wy fortsätter definitivt att leva upp till våra.