Subkultfestivalen satsar större och bredare

subkult

Ifjol berikades den svenska festivalfaunan med Subkultfestivalen. Den Trollhättanbaserade festivalen, med ambitionen att ta över stafettpinnen efter Arvikafestivalen, satsar i år både större och bredare. HYMN kollade läget med festivalledningen som lovar att göra juni mörkare.

Subkultfestivalens profil för tankarna till Arvikafestivalens glansdagar. Andra årgången headlinas av internationella synth-, goth- och electro-storheter som The 69 Eyes, Project Pitchfork, Vive La Fête och Aesthetic Perfection, men programmet rymmer även tunga svenska indiebokningar som Moto Boy, Pale Honey och Alice B samt stenhård metal bland mycket annat.

Årets festival äger rum helgen före midsommar i Folkets Park i Trollhättan. HYMNs Anton Lindskog bad festivalgeneralen och grundaren Mirre Sennehed, projektledaren och grundaren Eddie Adolfsson och projektledarna Christian Trollvik och Isabelle Beinö att summera tankarna kring debutåret 2016 och sommarens kommande fortsättning.

Hur känns det nu i efterhand när ni reflekterar kring Subkultfestivalens första år?

 Mirre: – Puh! Vi är väldigt nöjda med det första året. Det känns helt galet när vi tänker på vad vi har skapat. Och man måste nog vara lite galen för att ta sig an ett sådant här projekt.

”Det känns helt galet när vi tänker på vad vi har skapat”

– Vi hade en del motgångar under första året och blev ifrågasatta, även av de som trodde att det var ”för bra för att vara sant”. Så det känns bra att vi nu har bevisat att vi är seriösa. Vi är utbildade projektledare och efter två års förberedelser tycker jag att vi hade bra med kött på benen inför det första året. Vädergudarna kunde vi såklart inte styra över, så vi hoppas på bättre väder i år.

– Vi har kämpat hårt och är oerhört tacksamma över alla som trott på oss och stöttat oss från början Nu är vi här och kan bara bli bättre, större och se till att fler får upp ögonen för Subkult.

69 eyes. Foto: Andreas Carlsson/Rockfoto

69 eyes. Foto: Andreas Carlsson/Rockfoto

I år är det fler internationellt kända namn på affischen. Vad ligger bakom det?

Christian: – En blandning av spontanitet och en vilja att testa vingarna. Vi kände att vi lyckades hantera fjolårets akter på ett väldigt bra sätt, så nu är dags att ta världen till Trollhättan.

– Vår kärlek till svensk musik kommer alltid att vara stark, men vi vill även växa och hoppas på att de internationella akterna kommer hjälpa till att sprida ekot om Subkult. Årets line-up är vi sjukt nöjda med och vi vill fortsätta boka både svenska och internationella akter.

Det är även en något större bredd på artisterna i år jämfört med startåret. I sommar står det till exempel en del metal på schemat. Är det ett medvetet drag?

Eddie: – Ja faktiskt! Vad kul att ni uppmärksammar det. Alla vi som jobbar med festivalen har ganska bred musiksmak och vet att vår målgrupp lyssnar på många olika genrer. Därför har vi tagit in några metalakter och även satsat på större namn inom indiepop och indierock.

– Arvikafestivalen är ju något av en ledstjärna för oss och den festivalen hade en stor musikalisk bredd. Nu när Subkultfestivalen är lite mer etablerad kan vi satsa på större bredd för att nå ut till fler.

Vive La Fête. Foto: Björn Bergenheim/Rockfoto

Vive La Fête. Foto: Björn Bergenheim/Rockfoto

Är det någon av årets bokningar som ni själva är särskilt taggade på?

Mirre: – Jag är taggad för varje bokning vi gör även om jag som festivalgeneral knappast har tid att se allt. Men jag ska verkligen försöka få en glimt av The 69 Eyes. De är gamla tonårsidoler så det känns riktigt kul att vi har bokat dem.

Eddie: – I år är det grymt många bra artister som man inte får missa. Vive La Fête är ju legendariska och smäller alltid av ett riktigt party. She Past Away ligger mig varmt om hjärtat – älskar estetiken och dramatiken! Red Mecca hade vi med på förra årets kick-off och de var helt trollbindande. Kändes överjordiskt, ett fantastiskt liveband! Sedan får man inte heller missa de akter som uppträder med dans och konst. Det kommer att finnas något spännande för alla, det lovar vi.

”Vi vill jobba mer med att bli ett med staden”

Isabelle: – Vive La Fête! Mina tonårsidoler!

Christian: – Walking With Strangers och Scumbag Millionaire. På en festival måste man ha bra drag!

Hur har responsen varit från Trollhättanborna?

Isabelle: – Festivalen hade en del besökare från Trollhättan förra året, men vi vill jobba mer med att bli ett med staden och få Trollhättanborna att känna sig stolta över Subkultfestivalen. Vi vill lyfta staden med invånarna och de lokala företagen. Subkultfestivalen lockar besökare nationellt men även internationellt. Till exempel hade vi besökare från bland annat USA och Tyskland ifjol.

Vad har vi som tar oss till Folkets Park i Trollhättan i juni att vänta oss då?

Mirre: – Inte bara massor av grymma liveframträdanden utan även shower, och jämfört med debutåret så kommer det vara fler matvagnar, fler föreningar och projekt på plats. Mer aktiviteter på och i nära anslutning till festivalområdet samt ett VIP-område som är nytt för i år. Vi har helt enkelt rustat upp för ett mer innehållsrikt program och förbättrat upplevelsen på plats.

Subkultfestivalen äger rum 16 – 17 juni i Folkets Park i Trollhättan. Läs mer om festivalen här.