Allvaret – Skam och skuld

När jag såg Allvaret live för några månader sen så blev jag helt knockad. Jag hade aldrig sett bandet förut och även om debutskivan Tänk på döden är en favorit så var jag inte förberedd på den intensivt lysande musik som levererades från scenen. När punk är som bäst så är det verkligen fantastisk livemusik.

Allvarets nya album fångar mycket av det som gör bandet till ett så starkt liveband, mer än vad föregångaren Tänk på döden gjorde. Intensiteten, nerven och känslan finns här, tydligare än på tidigare släpp.

Precis som tidigare bärs mycket av musiken upp av Sushila Gautams fantastiska röst som här används på bästa sätt. Ibland är den skrikig och rå, ibland melodisk och snygg.

Det görs väldigt mycket bra svensk punk just nu, särskilt av den melodiska och poppiga sort som Allvaret gör. Här finns likheter med band som Masshysteri och Vånna Inget, men också drag av mer klassisk punk som exempelvis brittiska Vice Squad.

Att Allvaret vågar ta ut svängarna och göra både röjiga punkanthems och långsamma popsånger gör mycket för att hålla deras musik intressant och varierad. Att man dessutom har den goda smaken att hålla Skam och skuld helt lagom lång (tjugosex minuter) gör skivan till smått perfekt.

[ETT, 29 mars]

8