Hallå där… Catrin Genborg – redaktör för Musiker & Mamma!

omslagMM4showkant

Catrin Genborg är redaktör för antologin Musiker & Mammaen bok som enligt pressreleasen vill ta död på myten som man menar finns inom musikbranschen om att när en kvinna får barn så dör karriären. Elva musikerkvinnor, som också är mammor, bidrar med texter ur ett inifrånperspektiv. HYMN blev nyfikna och tog ett snack med Genborg.

Vad är syftet med antologin?

– Att peppa kvinnliga musiker som vill och funderar på att skaffa barn, men kanske tvekar för att de inte vet hur det skulle funka att kombinera musikerskapet med en mammaroll. Boken ska ge motvikt till en bild av att musikkarriären dör för kvinnor som skaffar barn. Den är även tänkt som igenkänning för musiker som redan är mammor, som en konfirmation att det är helt okej att vilja satsa på sin dröm fastän en är mamma.

Vem riktar ni er till?

– Boken riktar sig främst till kvinnor som vill eller har barn, men annars föräldrar generellt, och de som håller på med någon form av kreativt skapande. De som verkligen borde läsa antologin är personer som önskar bli, eller är gravida, med första barnet/barnen och kanske oroar sig mycket för hur det ska gå med det egna skapandet efter att barn tillkommit.

Vad är det för sorts texter vi får ta del av i boken?

– Det är personliga texter skrivna av elva stycken kvinnor som håller på med musik av varierande grad. Några är självbiografiskt skrivna, några mer i lite mer berättelseform, lite prosa på sina ställen, en del punktlistor, låttexter och bra citat finns också med. Många glimtar från spelningar och turnéer finns beskrivna, tokroliga saker som hänt musikerna när deras barn varit i farten och en del konkreta tips. Tio av texterna är på svenska, en på engelska.

Vill du berätta lite kort om de medverkande i boken och om hur du tänkt när du gjort urvalet?

– Jag skickade ut en förfrågan i Facebookgruppen ”Jag är musiker och kvinna” och bad musikermammor anmäla sitt intresse. Av alla som önskade medverka tog jag in en liten minisynopsis och utifrån den försökte jag välja spridning över landet, så både stad och landsbygd, olika genrer, ålder, sysselsättningsgrad inom musiken och så kom med. Jag hade även en tanke om ytterligare representation, så som singel-moderskap, regnbågsfamiljer och familjer av annat etniskt ursprung än svenskt – vilka tyvärr inte blev riktigt så representerade i slutresultatet som jag hade önskat. Men jag är ändå nöjd med bredden utifrån att vi gjort boken helt på distans, med en aktiv projekttid på bara ett år.

’Musiker & Mamma’ släpptes via förlaget FemiFiction den 7 april. Medverkar i antologin gör: Sousou Cissoko, Amanda Björnerås, Andrea Hagman, Caisa Adamek, Sofia Sahlin, Catrine Jakobsen, Lina Horner, Erika Iljero, Ida Gillner, Jennifer Kestis Ferguson och Annika Olsson Ennart.