1987: ”Det var kul nu när det blev lite mer untz”

20150820_1987___alexander-tillheden_188137(1)

Efter att det i nästan två års tid har varit relativt tyst ifrån producenten Victor Holmbergs soloprojekt 1987 är han nu tillbaka med en medryckande och härlig sommarpoplåt. HYMNs Alexander Tillheden passade på att ställa några frågor. Läs intervjun samtidigt som du lyssnar på den nya singeln ”Amerika” här.

När du började släppa musik som 1987 berättade du att det var väldigt svårt att släppa ifrån dig musiken och var osäker på om det ens var något som folk skulle gilla. Har det blivit lättare?

– Nej, verkligen inte. Jag tror att jag har tvingat mig själv att ha mer distans till det hela. Jag tvingar mig själv att bry mig mindre. Men det känns fortfarande som att jag håller på att släppa mitt första album. Har nog inte mognat så mycket.

Mellan förra skivan och nya singeln så skrev du musiken till tv-serien #Hashtag på SVT. Hur var det? Var det någon skillnad mot att göra din egen musik?

– Det var väldigt kul. Jag hade jättemycket frihet. Älskar att skriva musik till teater, tv och film. Jag tror inte det är en någon superskillnad, men det är lite speciellt när man sätter sig och ska få ihop en värld inom cirka 1,5 timme. Älskar att sitta där vid pianot och datorn, och långsamt se ett liv växa fram.

”Älskar att skriva musik till teater, tv och film”

Förra skivan gjorde du helt själv, men på den här nya singeln har du jobbat tillsammans med Henrik Jonzon och Adam Olenius ifrån Shout Out Louds. Hur började det samarbetet? 

– Efter första albumet kände jag mig ganska tom. Det var rätt tungt att göra allt själv. Kände ganska direkt att jag skulle behöva sätta mig och skriva med någon annan för att ens kunna få fram någonting nytt. Vi sågs i deras studio vid Östermalmstorg och drack kaffe i köket, och efter nån timme satte vi oss och började leka i studion. Jag tror att efter den första dagen så hade vi skrivit två låtar. Efter den gången bokade vi in typ två veckor i studion och skrev 4-5 låtar som förhoppningsvis alla släpps snart.

Hur skiljde det sig gentemot att arbeta ensam?

– Det har varit sån skillnad. Älskar Adam och Henrik, de är grymma människor och duktiga låtskrivare. Det är inte alla man funkar ihop med, men har verkligen gillat den här tiden med dem. Det var speciellt när jag satt själv och skrev i min kammare, men här tycker jag att vi tillsammans lyckats få fram något annat, något nytt och inte fastnat kvar i första albumet.

20150820_1987___alexander-tillheden_188138

Kan vi vänta oss några fler samarbeten i framtiden? Kanske på ett nytt album i år?

Älskar att samarbeta med folk och vill göra det så mycket som möjligt nu. Det blir nog ett gäng låtar som kommer, vet dock inte om det blir ett album, men något blir det…

Det är lite mer fart och popelement i nya singeln än vad vi fått höra tidigare. Är det något som vi kommer få höra mer av?

– Jag gillar pop. Försöker alltid sikta mot pop men landar oftast någon annanstans. Men det var kul nu när det blev lite mer untz.

Inför förra albumet pratade du om att du var lite besatt av Drakes Take Care-album. Är det något album eller artist som du har fastnat för och kanske blivit inspirerad av på senaste tiden?

– Är alltid inspirerad av gammal svensk pop. Lyssnat mycket på Ratata men även Bruce Springsteen. Lyssnar på allt och är fortfarande inspirerad av Take Care-albumet. Blir även mycket Chet Baker. Jag inspireras av allt!