Redaktionens favoriter v.13

Courtney Marie Andrews. Foto: Wai Kei Fung

Ett gäng med fredagsfavoriter kommer lastat!

Courtney Marie Andrews & Bonnie ’Prince’ Billy – ”I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free” (Nina Simone-cover)

En av årets hetaste americana-artister, Courtney Marie Andrews, går samman med Will Oldham och skapar magi av Nina Simones klassiker ”I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free”. Veckans finaste cover detta och än en gång bevisar Andrews att hennes sångröst är något alldeles särskilt.

Barnet – ”Falling” (video, cover)

Premiären för tredje säsongen av kultserien Twin Peaks börjar närma sig. Umeåbandet Barnets bedårande lo-fi-video med sin tolkning av ”Falling” från soundtracket sätter stämningen. Missa inte heller bandets spelning på Umeå Open i helgen eller den kommande ep:n Min systers hund.

Kendrick Lamar – ”HUMBLE.” (video)

Kendrick Lamar gör det mesta rätt och ”HUMBLE.” är ytterligare ett styrkebesked. Ljudbilden skiljer sig en hel del från Compton-rapparens tidigare material, men som alltid ligger fokus på att formulera starka textrader – de flesta konkurrenter bleknar i Lamars närhet.

Anna Lund presenterar: Hurrakel (album, spelningstips)

Trumslagaren Anna Lund belönades 2016 med P2 Jazzkatten som årets nykomling. Det är lätt att förstå när man lyssnar på Hurrakel, ett på samma gång lekfullt som genom-musikaliskt album där bland annat välmeriterade och allestädes närvarande Nils Berg medverkar på saxofon. Sväng och genuin musikalitet hand i hand. Bandet spelar på Gmlstn Jazzfestival i Göteborg 25 april och är paketerad i det uppfriskande performanceformatet Hurrakel – the Show! ”Det blir en form av jazzkonsert du garanterat varken hört eller sett förut”. Det låter som något man inte bör missa.

ShitKid – ”Tropics” (video)

Åsa Söderqvist aka ShitKid rumlar vidare och videon till ”Tropics” – regisserad av Linda Hedström – fångar livet i en fiskskål. Den 2 juni släpps ShitKids debutalbum Fish och vi kan vara säkra på att Åsa fortsätter att skapa musik utifrån sina egna villkor.

The Glass Child – ”Black Rose” (låt)

Charlotte Eriksson, från Göteborg men numera huserande i Berlin, går från klarhet till klarhet under sitt alias The Glass Child. Nya ”Black Rose” är lika omedelbar som melankolisk som innerlig.

Slowdive – ”Sugar For The Pill” (låt)

Det var många som såg Slowdives streamade spelning från London i veckan och nya singeln ”Sugar For The Pill” lovar gott inför framtiden. Inramningen påminner om Nya Zeelands patenterade kiwi-pop – den vemodiga och nedtonade varianten. Neil Halsteads sånginsats är fläckfri.

Sophia Tako – ”Good Girl” (låt)

Idag släpper Göteborgsbaserade Sophia Tako debut-EP:n Ride och därifrån har vi hämtat ”Good Girl” som understryker kraven och de föreställningar som genomsyrar bilden av att vara en ”duktig flicka”.

Elin Lindström – ”Se genom fingrarna” (låt)

Norrbottniska Elin Lindström har gjort musik i 20 år och spelat med bland andra Mats Ronander, Ebbot och Nina Persson. I veckan släppte hon äntligen sin första singel i eget namn med intentionen att ta reda på hur hon låter utan någon som helst input från andra människor, och dessutom på svenska. Vi är glada att hon gjorde det!