Milano Sun – en deppig men magisk cirkus

IMG_1765-3

När Milano Sun efter framgångarna med EP:n Scandinavia lade bandet på hyllan var det ingen (inte ens bandet själva) som visste att de bara svischat iväg en boomerang på en resa runt jorden i väntan på att den skulle fånga upp kreativa lustar. För som alla vet kommer en boomerang alltid tillbaka. Så även denna gång. Precis med rätt souvenirer för att få bandet att tända till.

Denna utdragna utflykt mynnade ut i kommande singeln ”Boomerang” som har byggstenar från både 60-talets psykedeliska era och 90-talets britrock. Mer vintage. Mer analogt. Men lika drömlikt och melodiöst som tidigare.

HYMN hivade iväg ett gäng frågor till sångaren tillika gitarristen Johan Jonasson för att få klarhet i vad de olika medlemmarna sysslat med de senaste åren, vad vi kan förvänta oss av den kommande skivan och vad den nya låten handlar om. Såklart.

”Jag och de andra i bandet kände att vi saknade att spela och skriva låtar ihop”

Det har gått fyra år sen ni gav ut EP:n Scandinavia, vad har ni haft för er under alla dessa år i dvala? Vad fick er att vilja väcka liv i bandet igen?

– Ja, du. Alla i bandet har andra olika projekt och jobb inom musiken. Nu senast har till exempel David och jag jobbat med Thomas Stenströms nya album. Love jobbar mycket med min bror Erik Jonasson och Zackarias har ett annat band som heter Maasai. Vi har delat studio ända sedan vi flyttade till Stockholm från Göteborg och under tiden har vi alla hunnit göra mycket.

–  Under det senaste året har jag själv varit ute och spelat mycket med bland annat Maria Andersson, Olsson och Nadia Nair. Det är inte så lätt att få tiden och räcka till när alla gör massa andra projekt, men jag och de andra i bandet kände att vi saknade att spela och skriva låtar ihop och det gjorde att vi hittade tillbaka till varandra.

Jag läste att ni suttit en del i producentstolen de senaste åren. På vilket sätt har det ändrat ert förhållningssätt till Milano Sun som band och hur ni vill och kan låta (för jag antar att ni lärt er mycket rent tekniskt genom att producera andra)?

– Ja, den här skivan har verkligen ett sound som är genomgående i alla låtar (tror jag). När vi började skriva låtar ihop var det mer att det blev som det blev och man kunde inte styra soundet så mycket. Om vi under en månad lyssnade jättemycket på Beach House, lät alla låtar som Beach House, sen nästa månad när vi kanske lyssnade på Atomic Swing, så blev alla låtar ”Atomic Swing-iga”. Det kan vara svårt att få en röd tråd i soundet då, haha! Men jag tror den stora skillnaden är att eftersom vi jobbat mycket åt andra artister så var vi sugna på att göra nått som kändes helt fritt, utan några större ramar.

Förra gången det begav sig skrev ni en låt i varje stad ni satte era fötter i under en tripp i Europa. Hur har skapandeprocessen gått till inför den kommande plattan?

– De flesta låtarna är skrivna i vår studio på Mariatorget. Oftast kommer David eller jag med en idé på ackord och melodi sen jobbar vi med det tillsammans.

På nya singeln tycker jag mig höra ett lite annorlunda band. Mindre polerat. Mer retromodernt. Sättet elektroniskt och analogt möts känns väldigt The Good, The Bad & The Queen, medan klaviaturen efterapar det klassiska Mellotron-ljudet i ”Strawberry Fields Forever”. Det känns som att man befinner sig på en deppig, men magisk, cirkus. Det är lekfullt och allvarsamt på samma gång. Är detta något ni håller med om, eller är jag ute famlar i mörkret?

– Det var en bra beskrivning! En deppig, men magisk cirkus är ett bra sätt att förklara känslan för hela albumet faktiskt. Ibland så känner jag mig faktiskt som en ledsen clown som jobbar på en cirkus och våra låtar har ofta en melankolisk och lite psykedelisk touch, precis som en deppig cirkus. Våra låtar handlar ofta om saknad till något eller någon, att man vill tillbaka till en plats eller tid. ”Boomerang” är en låt om ett förhållande som tagit slut och att man saknar den personen och vill ha den tillbaka.

milanosun_master

Hur pass signifikativ är ”Boomerang” för hur ert nya album kommer låta?

– ”Boomerang” är väldigt kännetecknade för det nya albumet. Det var en av de första låtarna vi skrev till albumet och låten satte mycket av soundet för hela plattan.

Kan ni berätta lite mer specifikt om hur ”Boomerang” skrevs och vad den betyder för er?

– David kom med ackord och melodi, sen tog vi det vidare tillsammans. Den har som sagt varit med från absoluta början och betytt mycket för de resterande låtarna.

”Jag saknar bra liveband och där tror jag att vi kan fylla en lucka”

Vilken plats har ni att fylla på den svenska musikscenen, vad utmärker Milano Sun jämfört med andra band i samma vintage-kramande damm? Vad saknar ni i musiksvängen just nu?

– Jag saknar bra liveband och där tror jag att vi kan fylla en lucka.

Var har ni på lut härnäst?

– Vi ska ge ut mer musik snart. Det är inte bestämt när albumet släpps men om man vill lyssna på oss live så kommer vi nog spela på några ställen i vår.

Sprillans nya låten ”Boomerang” släpps nu på fredag den 31 mars, via VÅRØ.