Solen lyser åter över Sverige

unnamed

Bandet Solen har efter en tids frånvaro åter bestämt sig för att åter lysa över den svenska musikscenen. Med ny bandmedlem och nytt skivsläpp, byggt på ett nytt producentsamarbete, är Gästrikegruppen redo att möta sin publik igen.

Även om mycket är nytt så är några saker precis som förut för Solen. Självironin och den lakoniska approachen är grundmurad. Prinsessreferenserna finns kvar. Och Kent-liknelserna tycks aldrig vilja ta slut.

Solen har gått från att vara en kvartett till att på nya skivan vara fem bandmedlemmar. Varför? Och hur har tillökningen påverkat bandet?

– Vi behövde någon som kunde spela synth, för vi spelade in en massa synthar på förra skivan, och han [Johan Kilström, reds anm] påstod att han kunde. Det har väl gått bra, det är lite stökigare i replokalen nu och han [Johan Kilström, reds anm] spelar sisådär på synthen, men han är snäll och kokar gott kaffe.

I samband med debuten 2012 beskrev ni er själva som ”ett dåligt band”. Hur skulle ni vilja beskriva er själva 2017?

– Som ett bättre band! Vi vill tro att vi har utvecklats.

Berätta lite om samarbetet med Ulf ”Rockis” Ivarsson och hur det har påverkat Solen och soundet på Känslor säljer/Miljonär.

– Ulf lärde oss att vi kunde göra mer med popmusik än bara sång och komp. Det blev jättefint till slut, med alla ljud som vi lyckades få plats med den här gången, och det tackar vi Ulf för.

Till dom som bryr sig-skivan innebar ett genombrott för er som grupp. Är det svårare att släppa nytt nu när alla vet vilka Solen är?

– Vi visste inte att det var så många som ”alla”, men ja, det känns inte kul. Framför allt inte när man träffar bekanta som gillar oss, som hoppas att skivan ska bli mer si eller så. Då är det inte roligt.

solen

HYMN har lyssnat på nya skivan. Den är betydligt hittigare än Till dom som bryr sig. I en låt hörs till exempel en saxofon. Hur tror ni att Känslor säljer/Miljonär kommer tas emot?

– Saxofon låter grymt! Som att vi är ett band från Göteborg! Vi hoppas såklart att folk gillar den. Fast om de inte gör det så har vi våra andra jobb att falla tillbaka på, så det skulle inte vara hela världen. Men vi kommer troligtvis få några nya fans och bli av med några gamla, så är det väl alltid?

Hur trötta är ni på de ständiga Kent-liknelserna?

– Gustav är lite trött på det. Erik och Nils är neutrala. Olle har aldrig riktigt hört dem. Johan är glad och smickrad för han har precis upptäckt Kent och det är det enda han lyssnar på.

”Nyhetsbrevet är bara en ursäkt för att få älta sånt som alla behöver få älta”

Nyhetsbreven från er brukar vara sprängfyllda av socialrealistiskt depressionsstoff. Hur ser ni på den rådande samhällsutvecklingen?

– Vi har egentligen inte koll på samhället utanför vår egen lilla bubbla. Men vi har stenkoll på vår egna mentala utveckling och nyhetsbrevet är bara en ursäkt för att få älta sånt som alla behöver få älta. Att vi gör paralleller till samhället är nog bara för att inte verka så självupptagna som alla andra artister. Men om vi skriver att det går skit för samhället så menar vi egentligen att det går skit för oss.

Ni är kända för att driva med er själva på sociala medier. Varför gör ni det? Försöker ni vara roliga eller har ni bara tråkigt?

– Det är så enkelt att driva med sig själv, men ingen gör det. Det är så många artister och band som tar sig själva på alldeles för stort allvar och tror att de gör något gott för världen. De gråter av lycka när de vinner P3 guld och tackar sig själva som om de precis hade stoppat världen från undergång. Dagen efter är det ändå ingen som kommer bry sig om deras pris. Men sen är det väl också en försvarsmekanism att skämta om sig själv – en gardering. Fallhöjden vid ett eventuellt misslyckande blir lite lägre.

Senast det begav sig sjöng ni om Estelle. Nu är det Leonore som står i centrum. Eller snarare ligger. Är ni aldrig rädda för att få massa konservativa rojalister efter er?

– Nej, de har ingen anledning att komma efter oss, vi älskar ju Estelle och Leonore. Och lyssnar man på texterna så är det ingen direkt kritik mot prinsessorna, vi tycker bara synd om dem.

’Känslor säljer/Miljonär’ släpps den 24/3.