New Model Army har fått nog av nostalgi

14991439_1257655590948574_6433071528877337808_o

Brittiska New Model Army släppte sitt fjortonde studioalbum Winter i höstas. Just nu är de ute på andra delen av en omfattande turné som kommer att ta dem till Sverige senare i mars. Sångaren, låtskrivaren och grundaren Justin Sullivan ringde upp HYMN:s Anton Lindskog för ett samtal.

Justin Sullivan fyllde 60 ifjol och har under de 37 senaste åren frontat politiskt medvetna postpunk/folkrockbandet New Model Army. Aktuella Winter är ett mörkt, suggestivt album, som vanligt präglat av Sullivans fängslande berättarstil.

Låtarna är påverkade av de senaste årens politiska händelser. Men på ett kanske lite annat sätt än vad man först hade trott.

Winter skrevs till största delen under 2015, berättar Justin. Hela det året fanns en påtaglig känsla runt omkring oss av att något mörkt var på väg att hända i världen. I februari 2016 blev vi klara. Några månader senare kom nyheten om Brexit. Och lite senare blev Donald Trump president i USA…

Under första delen av Winter-turnén körde ni ”Burn The Castle” som öppningslåt. Det skulle nästan kunna tolkas som ett stridsrop?

– Kanske, men det finns ingen särskild agenda bakom den låten. Snarare är det en reflektion av atmosfären i världen runt omkring oss. ”Burn The Castle” är en väldigt rak låt med en enkel refräng. Sådana är ju alltid lite riskabla men jag tycker att den funkar. Men vi kommer nog att ha hunnit byta öppningslåt när vi kommer till Sverige.

New Model Armys förra studioalbum Between Dog and Wolf (2013) fick ett väldigt gott mottagande från såväl fans som pressen med genomgående positiva recensioner. Den gav dem även sin första placering på brittiska albumlistan sedan The Love of Hopeless Causes tjugo år tidigare.

– Tanken med Between Dog and Wolf var att göra något som skulle fungera som ett sammanhängande album i större utsträckning än vad vi har gjort tidigare, säger Justin. För första gången jobbade vi utan att ha en tanke på hur vi skulle återskapa låtarna live. En del av idéerna, som de udda instrumenten och effekterna på trummorna, var sådant som vi länge velat prova.

– Under 2012 kom ju även Ceri [Monger – basist och multiinstrumentalist] med i bandet och det hade stor betydelse. Han är yngre än oss andra och en oerhört flexibel musiker.

– Vi upprepade tricket en gång till med Between Wine and Blood [en samling med livespår från Between Dog and War-turnén och några nya låtar som släpptes 2014]. Sedan ville vi göra något helt annat.

Winter är på många sätt motsatsen till de albumen. Utgångspunkten var att låta som ett band som spelar ihop på hög volym i ett litet rum. Men Winter är också ett sammanhängande album även om det kanske inte är lika uppenbart. Det finns en väldigt stark atmosfär som genomsyrar hela skivan.

Under julhelgen 2011 blev New Model Armys inspelningsstudio The Mill totalförstörd i en brand. Studion i hemstaden Bradford fungerade även som replokal och som ett förvaringsutrymme för allt som hade med New Model Army att göra.

– Vi blev av med en del utrustning och däribland några gamla favoritinstrument som inte går att ersätta, säger Justin lätt beklagande. Det tog sex månader att bygga upp en ny studio.

”Det tog sex månader att bygga upp en ny studio”

Jämfört med många av generationskamraterna har New Model Army ett väldigt litet intresse för sin egen historia. Justin pratar ogärna med journalister som bara ställer frågor om det förflutna och under den pågående turnén står senaste albumet i fokus.

När HYMN:s Felix Lindén intervjuade Justin inför det förra Sverigebesöket berättade Sullivan att de ibland får förfrågningar om att göra en nostalgiturné med sin mest kända skiva Thunder & Consolation (1990), vilket de själva är helt ointresserade av.

Jag frågar Justin om branden i studion är något som har bidragit till förhållningssättet gentemot bandets egen historia.

– Nej, vi har aldrig varit intresserade av att blicka bakåt, säger Justin bestämt. Om man nu ska se något positivt med den där olyckan, så blev vi även av med en massa gamla tråkiga arkivinspelningar, vilka jag nu slipper lyssna igenom (skratt).

– Under 2010 körde vi ett antal spelningar med fyra låtar från varje album. Efter det hade vi fått nog av nostalgi helt enkelt.

CzaR7VGUkAAyDbY

New Model Army har genomgått ett antal medlemsbyten genom åren. Justin är enda kvarvarande medlemmen sedan starten 1980.

– Jag ska inte påstå att vi blir ett nytt band men varje gång det sker ett medlemsbyte så förändras hela stämningen och samspelet mellan oss. Det är oerhört hälsosamt. Genom åren har vi bytt en medlem ungefär vart femte år. Det hjälper oss att gå vidare. Annars är det för enkelt att köra på i invanda spår och så är det risk att man börjar upprepa sig.

”Genom åren har vi bytt en medlem ungefär vart femte år. Det hjälper oss att gå vidare”

Ni har era rötter i punken. Är New Model Army fortfarande ett punkband?

– Det beror på vad du väljer att lägga in i det begreppet. För mig var punken en kulturell revolution. Det handlade om att skita i reglerna vilket just då innebar en återgång till rötterna. Problemet med punken var att musiken blev rigid och tråkig.

– När New Model Army startade fanns två tydliga inriktningar. Det fanns band som inte ville förändras utan bara fortsätta göra samma typ av musik i all evighet. Samtidigt dök det upp band som Killing Joke, Siouxsie & the Banshees och vi då. Band som ville utvecklas och fortsatte experimentera. Till exempel var New Model Armys tidiga sound präglat av att vi hade en tekniskt skicklig basist, vilket fick oss att låta väldigt olikt banden som bara satsade på högt uppskruvade gitarrer och aggressivitet.

– Attityden och frihetskänslan från punken är helt klart något som jag fortfarande kan förlika mig med. Men det vore fruktansvärt tråkigt och fullständigt meningslöst att endast göra en viss typ av musik.

Här ser du New Model Army live:

22 mars – Stockholm, Debaser Strand
23 mars – Göteborg, Sticky Fingers
25 mars – Malmö, Babel

Förband i Malmö och Göteborg är Martin Prahl’s Skelter Wheel. Till Stockholm tar de med sig Charta 77.