Maggie Rogers trollband Stockholm

Maggie Rogers - Debaser Strand, Stockholm. Foto: Alexander Tillheden/Rockfoto.

På en rå torsdag i mars, då deppigheten peakar i Norden, väcker Maggie Rogers våren i publiken på ett utsålt Debaser Strand. Amerikanskan som fick Pharrell Williams i tårar avslutar Europaturnén med sin första spelning någonsin i Sverige.

Repertoaren bygger på en mix av folk och catchy pop, mainstream med en edge. Tänk Zara Larsson på skogsrejv. En varm ljudbild av syrsor, basgångar och barfotafötter. Musiken i kombination med NY-musikerns lika coola som ödmjuka persona trollbinder Stockholmspubliken.

Trots det är Maggie Rogers fortfarande något av en oslipad diamant. Alla element finns där, men live når det inte alltid hela vägen fram. De lugna singer songwriter-låtarna upplevs mer som utfyllnad mellan magin som uppstår i hittarna. Fint? Absolut, men inget som fastnar. Kunde jag snabbspola livet där och då, så skulle jag.

Däremot sätter Maggie både ”Alaska” och ”On + Off” mitt i prick – från röst till scennärvaro. Det finns något så freakin’ självklart i hennes aura som poängterar det vi redan vet – kvinnor är allt. ”I always wanted to do that”, ropar en adrenalinstinn Maggie Rogers efter att ha kastat sig ut i publikhavet.

Där och då kärar Stockholm och 22-åringen ner sig i varandra. Någon skriker ”I love you!”. Maggie svamlar något känslosamt tillbaka. Resten av konserten gick på temat ”Dansa som om ingen ser”. För vad spelar det för roll, egentligen.

På slutet görs en snygg cover av Neil Youngs ”Harvest Moon” och alla låtar från Maggies nya EP Now That The Light Is Fading bockas av. Ljudmässigt kunde basen fått mer utrymme, för att skita ner det snälla soundet. Det finns även en konceptuell tanke i konsertens upplägg, om en läser mellan raderna, som det förhoppningsvis byggs vidare på i framtiden.

I övrigt imponerar Maggie både som gosig scenpersona och stark låtskrivare. Det här var första, men absolut inte sista gången Sverige fick besök av Maggie Rogers.