The Joshua Tree fyller 30 år

u2jt

Det finns vissa saker som bara är. Saker som är konstanta sanningar oavsett utgångspunkt eller synvinkel. Som att vår planet är rund eller att allt någon gång dör. Eller att The Joshua Tree är ett av musikhistoriens verkligt stora mästerverk. I dag fyller det 30 år.

Efter ett fantastiskt år med The Unforgetable Fire, ”Pride (In the Name of Love)” och en världsturné som nådde sin kulmen på den legendariska Live Aid-galan på Wembley sommaren 1985, hade de flesta unnat U2 lite semester. I stället började bandet genast jobba med nytt material och fem månader senare startade inspelningen av deras femte platta.

Studiosessionerna, som skulle komma att ta nästan hela 1986 i anspråk, ägde rum på fyra olika platser på Irland, med Brian Eno och Daniel Lanois som producenter och Flood som inspelningstekniker.

Även om The Joshua Tree inte är en traditionell konceptplatta, har samtliga låtar på ett eller annat sätt koppling till USA. För att understryka detta, ville bandet ha en tydligt amerikansk omslagsbild.

När inspelningarna var klara, reste bandet därför till Mojaveöknen i Kalifornien. Med sig hade de fotografen Anton Corbijn, och under tre dagar veckan före jul åkte de runt i en buss och tog bilder till skivan.

På kvällen den första dagen berättade Corbijn för Bono om de närbelägna josuaträden – egentligen Yucca brevifolia – som han fotograferat Captain Beefheart framför sex år tidigare. Arten sägs ha fått sitt namn av mormoner som tyckte att de karga, knotiga träden påminde om profeten Josua bedjande med händerna mot skyn, vilket vann Bonos gillande.

Morgonen efter bestämde Bono att den kommande skivan skulle dela namn med träden och strök den tänkta titeln The Two Americas, som syftade på mytens Amerika kontra verklighetens Amerika. Bandet och Corbijn ville ha en bild på ett ensamt josuaträd, vilket visade sig kräva många timmars spaning från bussen, då de oftast växer i grupp.

Tredje och sista dagen tog Anton Corbijn det smått ikoniska fotot som till slut blev omslagsbild – dock inte med en Hasselblad, utan med en hyrd panoramakamera.

Bakom omslaget döljer sig elva låtar, varav de inledande fyra är odödliga klassiker; ”Where The Streets Have No Name”, ”I Still Haven’t Found What I’m Looking For”, ”With or Without You” och ”Bullet the Blue Sky” är än i dag självklara inslag i U2:s setlistor.

Även bortom klassikerna hittar man idel guld. Vackra ”Running to Stand Still” med sin text om heroinmissbruk och Bono på munspel, ”Red Hill Mining Town” som sannolikt är världens enda uthärdliga låt om en gruvstrejk, den svårinspelade ”In God’s Country”, bluesiga ”Trip Through Your Wires” som tveklöst blev bandets brygga till Rattle and Hum-projektet, extremkänsliga ”One Tree Hill” med sång inspelad i en enda tagning då Bono inte mäktade med att sjunga den fler gånger, magiskt stökiga ”Exit” som låter olikt allt U2 har gjort både före och efter, och urstarka avslutande ”Mothers of the Disappeared” som handlar om den argentinska militärdiktaturens bortförande, tortyr och dödande av tiotusentals regimkritiska ungdomar under 70- och 80-talet.

The Joshua Tree blev snabbt listetta i ett tjugotal länder och har sedermera sålts i över 20 miljoner exemplar. Bandet fick en Grammy för Årets album och hamnade på tidningen TIMEs prestigefyllda omslag.

I maj släpper U2 en ommixad version av ”Red Hill Mining Town”, med helt nylagd sång, och drar ut på en jubileumsturné som kommer att ta bandet till Nordamerika och Europa. Något Sverigebesök blir det dock inte denna gång.

Turnén ska enligt en intervju i Rolling Stone med The Edge ha kommit till på ett rätt märkligt sätt: genom att Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet.

U2:s fjortonde platta Songs of Experience var enligt intervjun färdig i slutet av 2016, men valresultatet ska ha fått bandet att dra i nödbromsen för att utvärdera om det budskap plattan förmedlade fortfarande var relevant i denna nya värld. I samband med detta ska de ha insett att det ändrade politiska klimatet till stor del påminner om det som rådde när The Joshua Tree släpptes. Och genom det ska idén om turnén ha fötts.

Häromveckan skrev tidningen MOJO att U2 ska spela in några av de nya låtarna på nytt nu i mars, och att det ska ske med Steve Lillywhite i legendariska Electric Lady Studios i New York.

Planen är att Songs of Experience ska släppas innan årets slut, men vis av hur många gånger senaste plattan Songs of Innocence försenades är nog osvuret bäst här.

Oavsett hur det blir med den saken: grattis på 30-årsdagen, The Joshua Tree.