Pale Honey: ”Ska du göra något ska du göra det för dig själv”

pale2

Nästa vecka beger sig Pale Honey ut på en mindre turné som tar dem till Stockholm och Debaser Strand fredagen den 17 mars. Denna kväll står HYMN i dj-båset. Läs Jonatan Södergrens intervju med Tuva Lodmark och Nelly Daltrey nedan.

¡por favor, por favor!

Det är på vägen ut ur logen efter att ha öppnat för Madrid-bandet Hinds som Pale Honey möts av ett par hysteriska spanska fans som vill komma in backstage. De uppfattar stämningen som aggressiv och lyckas kvickt stänga igen dörren. Det är inte första gången barndomsvännerna Tuva Lodmark (sång) och Nelly Daltrey (trummor), vars minimalistiska musik ofta beskrivs som nonchalant men fylld av attityd, råkar ut för påträngande män.

– De gör allt för att du ska dricka med dem fast du sagt ”nej tack, jag vill inte gå hem med dig”, berättar Nelly över telefon. De säger ”du är så vacker när du spelar”. Det blir bara fel vibbar. Annars är det väldigt roligt att prata med folk. Det tycker jag är bland det roligaste med att vara ute på turné. Att komma till ett nytt land eller en ny stad och träffa härligt nytt folk.

Pale Honey håller för närvarande på att färdigställa sitt andra album som släpps senare i år, men redan den 17 mars kan ni alltså se dem i Stockholm när de tillsammans med Delagoon intar Debaser Strand.

Senast de spelade i den svenska huvudstaden var i samband med releasefesten för singeln ”Real Thing” i vintras. Sedan dess har de även hunnit med att släppa den hypnotiskt Warpaint-doftande singeln ”Why Do I Always Feel This Way.”

Delar av ert debutalbum spelades in i Paris medan ni nu spelar in i Göteborg. Hur skiljer sig miljöerna i de två städerna emellan och hur påverkar det inspelningen?

Nelly: – När vi spelar in blir vi studiotroll som bara sitter inne i ett rum. Vi går ut och käkar och sedan är det tillbaka in i studion. Det är så mycket att göra på så lite tid. Det som var inspirerande med att komma till Paris var just att det var en annan studio med andra instrument än vad vi har i Göteborg.

Tuva: – Processen blir lite mer ihärdig, den stannar aldrig upp. För då sover vi tillsammans, vi äter tillsammans och lämnar aldrig varandras sida. Nu när vi är i Göteborg har vi ett hem att gå till, då säger vi ”hej då!” på kvällen.

Nelly: – Det känns som att vi kan ta lite längre tid på oss. I Paris var vi tvungna att vara i studion de fem dagarna och sedan ta planet hem.

”Vi har spelat i London tre gånger och alla spelningarna har varit slutsålda”

Tuva: – Då gick vi ut och drack öl varje kväll när vi var klara med dagen. Då fick vi lite intryck av passionerade fransmän.

Nelly: – De var väldigt måna om att ge en komplimanger…

Vilken stad tycker ni har varit roligast att spela i?

Tuva: – Vi har spelat i London tre gånger och alla spelningarna har varit slutsålda. För min del har det känts som en liten milstolpe. Även om det inte har varit jättestora ställen så har det varit folk utanför som inte kommit in.

Nelly: – När vi är utomlands känns det som att folk är lite galnare – även om det är på en vardag. Svenskar kanske kan vara lite tillbakahållna. Fast när vi spelar utomlands brukar vi också spela på stökiga klubbar där det inte ens finns något toalettpapper, det kanske inte ens finns en toalett utan bara ett hål i golvet. Du kommer in i ett visst humör då.

Tuva: – Men vi är ganska busiga hemma också. Det kommer att bli busigt på Debaser!

pale

Hur har ert sound utvecklats?

Nelly: – Vi har bollat fler idéer och lagt mer tid på låtarna. Det låg ju jättemycket arbete bakom det första albumet också, men nu har vi gjort låtar, lagt dem åt sidan och bara köttat igenom material för att sedan gå tillbaka till de där första låtarna.

Tuva: – Jag skulle inte säga att vi blivit mer extrema, men vi har vågat dra ut svängarna lite mer åt olika håll.

”Jag skulle inte säga att vi blivit mer extrema, men vi har vågat dra ut svängarna lite mer”

Nelly: – Det finns inga dåliga idéer utan dåliga idéer. Du vet inte förrän du har provat något.

Tuva: – Vi har haft lite experimentlusta.

Kan ni ge ett exempel på hur den här experimentlustan banat vägen för nytt sound?

Nelly: – Vi har exempelvis testat olika instrument. Kanske inte under inspelningen, men när vi får låtidéer. Vi bollar vidare på varandras idéer istället för att bara skriva en låt och lägga trummor.

Tuva: – Vi har jammat fram mer i studion. Med första plattan kände jag att jag var lite mer tillbakadragen och inte riktigt vågade ta ut svängarna. ”Tänk om hon tyckte det var dåligt att jag gjorde så”. Nu spelar det ingen roll längre.

Nelly: – Innan var det väldigt intimt att spela med någon. Jag och Tuva har kunnat spela med andra i replokalen, men även då har det varit lite känsligt. Nu har vi spelat mycket med vår producent, han har ju varit där sedan första låtidén. Vi spelar in saker direkt för att göra en förproduktion. Vi får inte värma upp innan; vi måste få feeling på direkten.

Är det några speciella intryck som blivit till inspiration?

Nelly: – Det är väldigt kul att ställa sig på scen och spela. Då vet du vad du ska göra och det har vi tagit med oss när vi skriver våra låtar.

Tuva: – Att ha släppt ett album är inspirerande; att veta att vi vill göra ett till. Vi gör musik löpande, vi skriver väldigt mycket musik hela tiden. Då vill vi slutföra saker som vi tycker är bra, så vi kan gå vidare. Att ha tusen öppna idéer på samma gång är lite rörigt, men det är också det som både kan vara skönt och jobbigt när du avslutat ett album. Nu har vi visserligen bara gjort ett, så vi har inte så mycket erfarenhet, men när något är klart så är det vad som gäller. Det har vi haft i åtanke den här gången; att verkligen förstå att det kommer bli ett album. Det måste vara för oss.

Vem tillhör musiken när den väl är släppt?

Tuva: – Det är en så himla svår fråga att svara på.

Nelly: – Men man ska inte ladda ner den på Pirate Bay…

Tuva: – Det är jättekul att andra tycker om låtarna och vill lyssna på dem. Det är en sjuk känsla, men i grund och botten måste det vara självuppfyllande.

Nelly: – Det är egentligen vad det handlar om. Du ska inte kompromissa med de som lyssnar. För det är en ganska bred skara av folk som gillar vissa av våra låtar. Ska du göra något ska du göra det för dig själv. Vad du än gör kommer någon att tycka om det.

Tuva: – En person…

Nelly: – Det är så personligt det där. Du kan inte rå för vad folk har för preferenser. Det är antingen det här eller inget.

Här kan du se Pale Honey live i nästa vecka:

Köpenhamn, Huset 15 mars
Lund, Mejeriet 16 mars
Stockholm, Debaser 17 mars
Göteborg, Pustervik 18 mars