Musik och politik möts i The Revolution Won’t Be Televised

“Hur många rappare har lyckats med det vi gör?” frågar sig Kilifeu. I denna dokumentärfilm får vi följa Thiat och Kilifeu. Två rappare men inte minst ledare för rörelsen “Y’en a Marre” – en folkrörelse som kämpar mot presidenten i Senegal. Deras fredsdemonstrationer organiseras med militärisk precision. Planer läggs upp, samtal rings, order ges. Ofta blir dock sammankomsterna inte så fredliga i slutändan. Våld startas av löst folk eller kanske av självaste polisen.

Thiat och Kilifeu kämpar vidare. De reser land och rike runt för att prata med människor och uppmuntra dem att rösta. Ibland dör deras ljudsystem när de försöker hålla konserter långt hemifrån. De känner sig underlägsna när det kommer till utrustning och teknik. Men de har något annat att komma med. En förmåga att engagera människor på riktigt. Det gäller särskilt Thiat som under filmen kommer fram mer och mer som en riktigt vass talare, tänkare och revolutionär ledare.

Fokus i filmen ligger helt klart på aktivismen. Det är logiskt eftersom den kommer i första hand för dessa människor. Det är svårt att kritisera. Som film kunde den kanske tjänat på att vara något kortare och tajtare. Guldkornen försvinner ibland i bruset.

Det blir också en del referenser som är svåra att hänga med i. Raptexter som levereras i en rasande fart, fulla av förkortningar och interna anekdoter, svåra att översätta. Men med det sagt är det en stark historia. Värd att inspireras av. Även om filmen utspelar sig i Senegal är temat universellt. En historia om musiker som kämpar eller aktivister som skapar, beroende på hur man väljer att se på saken.

Se den om du får chansen.

’The Revolution Won’t Be Televised’ av Rama Thiaw visas på Tempo Dokumentärfestival i Stockholm lördagen den 11 mars kl. 20.10.

7