5 låtar: Maybe Canada

På fredag firar Maybe Canada sitt debutalbum Ruined Hearts på Pustervik i Göteborg. En skiva som ger ekon av Amerika, med texter som gränsar till uppgivenhet, där Magnus Hansson – ensam är i detta fall stark – sjunger från sitt innersta.

Denna låttitel är en av de mest geniala:

– ”Det doftar öl” – Tommy Körberg. Inga konstigheter med den titeln. Genialt tycker jag. Säga vad man vill om gubben men röst har han ju. Och i detta fallet en titel också…

En låt som funnits med sedan tonåren:

– ”Street Spirit (Fade Out)” – Radiohead. Magisk! Skulle kunna bli någon annan på den plattan med men den är så vacker. Radiohead har följt mig sedan The Bends även om jag kanske lyssnade på den något tyngre rocken i tonåren.

Den perfekta låten för en sömnig söndag:

– ”Lived In Bars” – Cat Power. Så baktung att en inte kan ta sig ur soffan. The Greatest är en riktigt härlig skiva! Det är så laid back och utan hets. Bara bra.

En låt som gör mig nostalgisk:

– ”The Beautiful Ones – Suede. Tänker på andra tider. Kul sådana. Rätt stimmig låt ändå. Kommer ihåg att jag höll på att försöka få till det där ilskna, skräpiga soundet i riffet på gitarren. Sån go attityd i sången.

En låt som inspirerat mitt eget låtskrivande:

– ”Jacksonville Skyline” – Whiskeytown. Kanske inte helt oväntat?… Ryan Adams och hans musik har gått ganska varm i mina ljudsystem under åren och jag gillar verkligen vad han gör. Den här fastnade jag för tidigt även om jag hört Ryans egna plattor innan.