Hater – You Tried

Malmöbaserade Hater har det pratats om ganska länge nu. Singlar som ”Mental Haven” och ”Had It All” har förgyllt högtalarna hos många som längtat efter skramlig indiepop med starka melodier. Det har byggts upp en ganska rejäl hype och bandet har fått turnera med sina förebilder The Radio Dept. Under spelningen i Malmö i december tyckte jag att Hater som förband var den stora behållningen, trots att de föreföll något nervösa. Men bra pop vinner nästan alltid över andra omständigheter.

Nu är debutalbumet här och består av några låtar vi hört förut, bland annat de två redan nämnda, och några låtar som är nya. Längden är inte mer än dryg normal EP-längd, ca 26 minuter, och består av 9 spår. Detta gör att man inte hinner tröttna på de i vissa fall inbördes ganska lika låtarna, men samtidigt känns det som bandet tar en lite väl säker väg genom att bjuda på en så stor andel igenkänningsfaktor.

Om vi bortser från det är You Tried en i stora drag väldigt behaglig upplevelse. Den oundvikliga jämförelsen med Alvvays har ni nog läst förut och förstärks av att Caroline Landahl och Molly Rankin har snarlika, något raspiga röster och samma längtande uttryck.

Precis som med Alvvays fantastiska debut är det däremot låtmaterialet som gör att You Tried sticker ut och på ett bra sätt gör att banden framstår som närbesläktade trots att de har hela Atlanten mellan sig. Några av melodierna klibbar sig verkligen fast och bandet verkar fyllda av energi.

De tidigare släppta låtarna håller alla hög klass, men några av de nya är minst lika bra. Refrängerna i ”Common Way” och framför allt käftsmällen i suveräna ”Heavy Hearts” är bland de bästa jag hört på länge. Jag hade dock gärna sett att bandet, inte minst med tanke på albumets korta speltid, hade byggt ut några av låtarna efter att sången var klar och vågat sig på att larma med maxade outron i stället för att i princip låta dem tvärdö. Med den ljudbild de har hade de lätt kunnat ta sig den friheten och gått i land med det. Jag kan däremot tänka mig att några av låtarna, inte minst just ”Heavy Hearts”, kommer bli riktiga bomber när de spelas live.

You Tried bryter ingen ny mark utan bygger på att Hater använder sina influenser snyggt. Allt har gjorts förut, men inte låtit exakt så här. De använder enkla metoder för att nå ett fint resultat. Och framför allt vet de hur man skriver catchiga poplåtar.

Med tanke på det starka låtmaterialet och den härligt skramliga ljudbilden är det svårt att avgöra om Hater ska betraktas som lovande eller om deras karriär peakar redan med debuten. Sådan här musik ska det inte konstras för mycket med och alla eventuella tankar om att Hater skulle få för sig att göra saker påtagligt annorlunda i framtiden känns främmande och farliga. Men det är en annan historia, You Tried är en alldeles utmärkt debut.

[PNKSLM, 10 mars]

7