Jireel – Jettad

Jireel Lavia Pereira är framtidsnamnet som redan nått ända fram. Stockholmsrapparen – uppvuxen i Rågsved – visste vad han talade om när han på 2015 års debutsingel ”Här och nu” konstaterade att detta är bara början (nomineringen till Årets Hiphop/Soul på årets P3 GULD talar sitt tydliga språk). Jireels stjärna lyser starkt – aktuella singeln ”Snap” är en av de mest spelade låtarna på radio.

Jireel släppte nämnda debutsingel som 15-åring. Det är minst sagt imponerade. Han fångades tidigt upp av Nivy-kollektivet och gästade nyligen Pato Poohs snygga singel ”Driftig”. Ett spår som även inkluderar Denz. Förstnämnde är en av Jireels stora inspirationskällor. En mentor.

Förra årets genombrottssingel ”Cataleya” cementerade Jireels begåvning. Produktionen är medryckande, texten träffsäker och helheten övertygar. Målsättningen är att slå stort. Jireel håller inte tillbaka, utan pratar mer än gärna om att bredda hiphopen. Han ska sälja ut Ullevi. Dessa uttalanden präglas av glimten i ögat, men Håkan Hellström kan inte spela på Ullevi för evigt. Även om GP:s nöjesredaktion håller tummarna.

EP:n, sju starka låtar, kommer inte att skriva om spelreglerna, men visar att det hänt mycket sedan Latin Kings dagar. Idag utgörs hela Rågsved av potentiella hiphop-stjärnor. Jag säger bara amen.

Svenskspråkig hiphop håller sjukt hög standard; i dagarna släppte Mwuana sin nya singel ”Även om”, Erik Lundin fortsätter att vara ostoppbar och Jireel ger svensk hiphop en tryggad framtid. Det ska bli spännande att följa utvecklingen. Vi lever i en turbulent tid, men turbulenta tider ger ofta bra musik.

[Nivy/Universal, 24 februari]

8