Rein på Babel – en ostoppbar bulldozer med karisma

Foto: Petter Duvander

Foto: Petter Duvander

Det har nu gått cirka ett och ett halvt år sedan Joanna Reinikainen (eller den blonda bulldozern från Bergshamra som Fredrik Strage kallar henne) laddade upp sin första demo på Soundcloud under namnet Rein.

Karriären har fortsatt i ett rasande tempo. I januari ifjol kom första ep:n. Strax därpå fick P3 upp ögonen för henne och tidigare i år framträdde hon och var även, som första EBM-akt någonsin, nominerad på P3 Guldgalan.

Eller ja, EBM förresten? Första ep:n var mycket starkt präglad av favoritbandet Nitzer Ebb och när hon gör entré på Babels scen, iklädd solglasögon och fuskpäls, är poserna lånade från Douglas McCarthy. Men de senare låtarna har pekat i en ny, mer egen riktning. I ”hitten” ”I Don’t Get Anything But Shit From You” (den låt som får starkast respons under kvällen) och årets ”Missfit” får hennes sångröst större plats samtidigt som beats och ljud förvrängs, och det låter både skevare och mer dansant på samma gång.

”C.A.P.I.T.A.L.I.S.M”, denna ännu outgivna låt, som ropas in en extra gång som extranummer efter kvällens korta spelning, fortsätter på den inslagna vägen. Och resultatet är det bästa hon hittills har gjort. ”C.A.P.I.T.A.L.I.S.M” från vårens kommande ep är, likt Joanna självt, en ostoppbar bulldozer. Det är hårt, politiskt men på samma gång dansant och snudd på orimligt catchy och medryckande från sekunden då den karaktäristiskt mullrande bodybasen drar igång.

Låten bekräftar att Rein kan gå hur långt som helst. Och mentalt tycks hon redan vara där. Scenpersonligheten Rein utstrålar mer självförtroende och karisma än vad som borde vara möjligt för en artist som ännu inte hunnit släppa en halvtimme inspelad musik. Förstärkt av endast sin livetrummis, äger hon scenen från ögonblicket då hon börjar spotta ur sig den Crass-inspirerade texten till inledande ”There Is No Authority But Yourself”.

Babel är uppskattningsvis fyllt till tre fjärdedelar och publiken är helt med på noterna. Det moshas och röjs på det till stora delar svartklädda dansgolvet. I världen utanför tävlar Owe Thörnquist i Melodifestivalen och Donald Trump fäller ett ogrundat högerpopulistiskt påstående om Sverige. Det går inte att sätta ord på hur mycket vi behöver Rein i gubbväldet 2017.