Intervju med Stoscha-grundarna Anna och Kristina

Nystartade skivbolaget Stoscha – drivs av Anna Hjalmarsson och Kristina Sundin – har på kort tid blivit ett namn att räkna med. Uppmärksamheten är välförtjänt och ger mindre aktörer chansen att synas.

Från utgångspunkten Malmö/Frankfurt, drivna av idén att uppmärksamma oetablerade, experimentella och elektroniska favoriter, är framtidsutsikterna goda. initiativtagarna har alla förutsättningar att lyckas. Och de behövs i ett alltmer urvattnat klimat.

Stoscha presenterade sig för omvärlden via samlingen Dille, där 7 spännande namn – däribland Quiltland, HAJ300 och Geocities – fick lyssnarna att genast börja längta efter mer. Anna och Kristina lovar att det kommer fler släpp.

En aptitretare kom dock redan för några dagar sedan genom en mix signerad Eel Burn aka Wilted Woman (ett namn som återfinns på nämnda samling). Berlinbaserade Eel Burn har släppt experimentell elektronika sedan 2014 – i slutet av förra året kom den digitala releasen Buy Me Sax.

Ovanstående mix öppnar starkt genom franska Mathématiques Modernes och deras blytunga ”Rough Disco” från 80-talets början. Missa inte. Nu är det hög tid att bekanta sig med ett av Sveriges mest intressanta skivbolag.

Berätta om bakgrunden till skivbolaget/nätverket och hur ni känner varandra.

Anna:– Vi känner varandra sedan länge. Idén till bolaget startade typ så här för mig: Kristina frågade “Ska vi inte ta och starta ett bolag?”. Jag sa såklart ja!

Kristina:– <3

Vad har ni själva för bakgrund? Och hur har ni använt bakgrunden för att forma Stoscha?

Anna:– Jag är väl lite av en multitasker som ibland producerar och skriver musik, spelar skivor lite då och då, medverkar i teater/performances när tillfälle ges, samt jobbar som forskare inom biologi. Under de senaste åren har jag utvecklat ett soloprojekt under titeln Annawooh där jag kombinerar ambient/experimentell musik med mer beatorientead popmusik (totalt genre-kaos med andra ord). Jag antar att min egen spretighet återspeglas i Stoschas stil, eller avsaknad därav.

”Ja, genre-kaos är ett rätt bra ord för att beskriva vad vi gör och hur saker hänt”

Kristina:– Ja, genre-kaos är ett rätt bra ord för att beskriva vad vi gör och hur saker hänt.

Har ni planerat skivbolaget länge?

Anna:– Sedan cirka ett år, det har fått växa fram i lugn och ro.

Hur kommer det sig att ni valde att presentera bolaget via en samling?

Kristina:– Det kändes helt enkelt som en bra start för oss. Samlingen gav oss en möjlighet att binda samman flera artister som vi tycker om och som gör saker som på ett eller annat sätt funkar med vår tanke om vad Stoscha vill, omfamna experimentella metoder och våga ta risker som kan leda till vackra resultat.

Quiltland-låten ”Love” har fått de flesta på fall. Hur gick det till när ni valde artister och låtar till samlingen?

Kristina:– Vi letar efter musik som får oss att känna två saker på samma gång, att det här är helt fantastiskt och genialt och samtidigt va fan är det här? Dille är inget undantag, och är kanske därför också ganska varierad. Dille är tänkt som en fragmenterad berättelse, som många snapshots av saker som får livet att bli lite roligare och lite bättre. All musik på samlingen är musik vi älskar och som får oss att tänka och dansa på samma gång.

”Jag tycker dock att det finns ganska många labels som har ett outtalat kill-fokus, utan att de får frågan varför de främst satsar på manliga artister”

Tidigare projekt som Drömfakulteten och Fanpage bär tydliga drag av feminism. Och detsamma gäller Stoscha. Går det att se något ljus i tunneln, att klimatet förändras på allvar?

Anna:– Jag tycker inte att jag är i en position att tala så mycket om feminism eller situationen/utvecklingen i scenen, jag vill bara göra min grej. Jag tycker dock att det finns ganska många labels som har ett outtalat kill-fokus, utan att de får frågan varför de främst satsar på manliga artister.

Kristina:– Ja, så är det verkligen. Jag har varit med i Drömfakulteten, vilket har varit väldigt bra för mig på ett personligt plan. Det fyller en viktig funktion just nu och jag har upplevt att det är många som är i behov av separatistiska platser för att kunna få utvecklas. Men om klimatet förändras på allvar? Hos mig råder väl tyvärr en mindre politisk depression för tillfället. Stoscha, Drömfakulteten och Fanpage har varit sätt att stå emot och slå tillbaka. Det har behövts och lär behövas ett tag till. Så all kredd till Drömfakulteten, Tlön här i Malmö, Sister, Cherish Label med flera som gör saker på andra sätt och vill förändra.

Har ni några egna favoritetiketter?

Kristina:– Haha, många! Alien Jams, Glacial Industries, käfTen, Stray Landings, XKatedral, Creamcake, Ectotherm, Halcyon Veil, iDEAL, Danse Noire, NON, Posh Isolation, och så vidare. Med det sagt är vi nog båda fanatiska SoundCloud-lyssnare som letar runt bland musik utan att fokusera så mycket på labels.

Anna:– Jag är ett fan av exempelvis Technorama, SVEK, Tête Records, 1080p, MMODEMM, UFO Station Recordings, New Kanada, Warp, L.I.E.S. Tror Kristina är mer SC-fanatisk än jag, haha.

Vad händer framöver?

Anna:– Vi kommer att släppa flera samlingar, samt göra solosläpp. Vi publicerar dessutom en serie med DJ/live sets på SoundCloud.