Gabrielle om SKAM-succén: ”Det känns fortfarande helt surrealistiskt”

Foto: Stian Andersen

Gabrielle är storstjärnan från Bergen som redan haft en mångårig karriär och flertalet hits hemma i Norge. Under vintern har intresset för hennes musik exploderat i Sverige och Danmark efter att hennes låt ”Fem Fine Frökner” från 2014 spelats i en nyckelscen i säsong 3 av succéserien SKAM. Hon befann sig i Stockholm tidigare i veckan och HYMN fick sig en pratstund med henne.

Hur reagerade du när du fick veta att ”Fem Fine Frökner” blivit en svensk superhit tre år efter att den släppts (3000%-ig ökning på Spotify)?

– Jag trodde först att det bara skulle vara kortvarigt på grund av SKAM, att folk skulle lyssna på den i en vecka innan intresset svalnade. Men istället blev det tvärtom. Det känns fortfarande helt surrealistiskt, jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det här skulle hända.

Men den var väl stor i Norge också?

– Ja, det var den förvisso, men nu har den blivit streamad mer än dubbelt så mycket. För tre månader sedan hade den väl nio miljoner spelningar i Norge och nu har den över arton miljoner, vilket känns helt ofattbart på så kort tid.

”Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det här skulle hända”

Du har jobbat med nytt material, släppt ny singel och gör dig redo för sommarturné. Blir det inte väldigt intensivt nu när populariteten i övriga Skandinavien kommit ovanpå allt annat?

– Jo, men man måste kunna anpassa sig lite och det har jag gjort. Planen var visserligen inte från början att vi skulle ge oss ut i Skandinavien men nu kom den här chansen… Det är detta jag vill göra och eftersom jag precis tillbringat ett år med att skriva ny musik så är jag redo att jobba och lägga ner tid på det.

Du släppte en ny singel för två veckor sedan, ”Vekk Meg Opp”. Vad skulle du säga att den handlar om?

– ”Vekk Meg Opp” är en låt jag skrev till mig själv, och kanske även om mig själv. Den har en lite ironisk ton och handlar om att bara leva i sin egen lilla egocentriska värld, där man slipper tänka på allt annat som sker omkring en och istället bara befinner sig i en bubbla av unicorns and rainbows medan världen omkring en faller sönder. Jag fick verkligen känslan av att nu, nu måste vi vakna. Jag tror många kan relatera till sin egen livssituation, men för mig själv handlar den om min önskan att inte vara så självcentrerad hela tiden.

Låter väldigt aktuellt med tanke på dagsläget.

– Ja, och så tror jag det alltid kommer vara på sätt och vis. Det är ju så vi människor fungerar. Vi vill framstå som osjälviska. Samtidigt har vi ett behov av att verka lyckade och framgångsrika vilket är en egocentrisk tanke som skapar en ständig kontrast. Det blir lite twisted.

Gabrielle_5968.NC_PhotoStianAndersen

Nu kommer du att släppa en ny singel varje månad fram till sommaren. Kommer det resultera i en EP eller ett album?

– Det är i grunden en EP men det finns egentligen ingen röd tråd mellan låtarna. Det viktiga för mig var att få ut all ny musik före sommaren innan vi ska spela på festivaler och så. Sedan ska vi ut på en liten turné i Sverige också.

Jag och många andra lyssnar gärna på ”Fem Fine Frökner” för att komma i partystämning. Vad sätter du själv på för musik när du ska festa?

– Bra fråga. Det varierar men om det är fest så är jag väldigt svag för hiphop. Jag gillar Vampire Weekend också. Det är liksom glada melodier, och jag fastnade för dem jag såg dem live i Edinburgh för några år sedan. Men det blir väldigt mycket hiphop nu. Oftast sätter jag bara på en playlist men Common är en favorit. Och Chris Brown – men då ska det vara hans äldre grejer!

”Jag har väldigt lätt att oroa mig för allt, men det ska jag försöka sluta med”

Hur ser 2017 ut i övrigt?

– Det blir väldigt mycket jobb så klart, mycket turnerande i vår och sommar. Sedan ska jag bli faster igen, det blir mitt sjunde syskonbarn. Förutom det ska jag bara fortsätta skriva ny musik och försöka leva lite mer i nuet, bli bättre på det, helt enkelt. Jag har väldigt lätt att oroa mig för allt, men det ska jag försöka sluta med, och sedan bara vara tacksam för det som händer och leva för stunden.