Hallå där… Iris Bergcrantz, som har nytt material på gång!

iriz

Det har gått lite mer än ett år sedan hennes debutplatta Different Universe släpptes. Hon har tokhyllats i såväl svensk som utländsk press, och kallats bland annat ”en av världens bästa jazzvokalister”, ”röstekvilibrist” och ”en sensation”.

Nästa lördag släpper Iris Bergcrantz sin nya video ”Adventures”. Kvällen före, fredagen den 3 februari, hålls en releasefest på Makeriet i Malmö.

Hur har ditt debutår varit?

– Det har varit väldigt positivt! Det tillkommer väldigt mycket jobb med att släppa en skiva, men det mesta av jobbet har varit väldigt roligt och lärorikt. Det allra bästa var att skivan blev utnämnd till Årets vokaljazz-platta av Arnaldo DeSouterio, jurymedlem i amerikanska Grammy Awards, och förstås alla fantastiska recensioner. Jag hade verkligen ingen aning att den skulle tas emot så fint.

”Det allra bästa var att skivan blev utnämnd till Årets vokaljazz-platta”

Storyn i videon till ”Adventures” går från bra dröm till mardröm. Kan du berätta lite om tanken bakom?

– Min syster Lin har regisserat och även skrivit manus. Vi hade massa Skype-möten där vi kom fram till en grundidé – vi ville visa filmen som en dröm. Vi är båda fascinerade av nordisk mytologi och valde att ha med Näcken som en slags mardrömskaraktär, som ter sig magisk och fantastisk tills han blir obehaglig. Låten handlar om att man skapar sina egna hjärnspöken och gränsen mellan den bästa känslan och den värsta ofta är hårfin.

Du spelade för några veckor sedan på klassiska A-Trane i Berlin. Hur var det att spela på en scen som så många stora jazznamn har stått på de senaste 20-25 åren?

– Det var fantastiskt kul! Vi hade en jättefin publik och ljudet var bra. Det var verkligen en väldigt kul kväll. Allt flöt på hur bra som helst och vi blev jättebra behandlade. Hela konserten filmades och ska snart klippas ihop och dyker sen upp i en eller annan form.

Videon till ”Adventures” premiärvisas här på HYMN lördagen den 4 februari. Releasefesten på Makeriet  den 3 februari drar i gång klockan 19.00.