Knifven är bara ett av många bevis för att punken lever

Punken hörs och syns i alla möjliga sammanhang. 2017 har potentialen att bli ett bra år för arga texter, sylvassa gitarrer och upprörda känslor. Det kommer visserligen aldrig att bli som -77, året som sammanfaller med punkens guldålder, men vår generation har stora möjligheter att forma sina egna förutsättningar. Blicka inte bakåt, se framåt.

Den 1 januari släppte Knifven sin nya singel ”Brinner”. Punkpop som förtjänar att skrivas i versaler. Trion fångar en ljudbild som påminner om ett framrusande och ostoppbart höghastighetståg – det är full fart från start till mål. Anders Carlborg (gitarr, sång), Joakim Andersson (bas, sång) och Adrian Hörnquist (trummor) håller inte tillbaka.

Singeln släpptes på Gaphals och är ett första smakprov från bandets kommande och andra skiva. Gruppens skivbolag är ett starkt bevis för att punken mår bättre än på många år.


3 ytterligare bevis för punkens välmående ställning:

1. Den 21 januari arrangerar Garageland – med HYMN-bekantingarna Felix Lindén och Sofie Gustavsson i spetsen – en storstilad punktillställning på Debaser Strand i Stockholm. Bokningarna inkluderar Sju Svåra År, Rotten Mind, Allvaret, Midnite Stalkers och Night Terror (sistnämnda band spelar även på Where’s The Music? i början av februari).

Felix ger några tips:

– Spontant tänker jag brittiska Cabbage, Allvaret (som släpper skiva senare i år), Svart Katt (som går in i studion nu i januari), och Matriarkatet.

2. Gbg-arrangören Filler matar intresserade med otaliga punkspelningar som gör det trångt i almanackan.

3. Malmö-baserade Sista Bossen blandar pop, punk och bob hund, vilket ger en helt egen prägel. Bandets andra album, som släpps på Kollektivet Records, har potentialen att bli en av årets stora samtalsämnen (ges ut i vår).