The xx omfamnar sin inre hitmakare

London-trion The xx släpper sitt kommande och tredje album I See You den 13 januari och förväntningarna är minst sagt höga. Och förhoppningvis kommer de att sätta standarden för musikåret 2017.

I november landade singeln ”On Hold” och det visade sig snabbt att bandets återhållsamma framtoning hade bytts ut mot en rakare och klubbigare ljudbild. Samplingen av Hall & Oates klassiker ”Can’t Go For That (No Can Do)” får symbolisera den nya riktningen.

Gruppens senaste singel ”Say Something Loving” – också en duett mellan Romy Madley-Croft och Oliver Sim – låter melodierna flöda fritt och The xx har aldrig varit närmare att skriva den perfekta poplåten. Det ska bli spännande att se hur trions varma och bubblande framtoning tas emot på Hovet i Stockholm den 8 februari (liveversionen av ”On Hold” på Saturday Night Live knockar det mesta).

”Say Something Loving” avgjorde saken. Det är lika bra att förhandsbeställa ett vinyl-ex av bandets kommande album – de kan inte misslyckas efter att ha visat denna formtopp. Och nu kan jag rekommendera alla att lyssna på Alessi Brothers ”Do You Feel It?” som samplas på nämnda spår. Ett tvillingpar från Long Island. Låten är öppningsspåret på duons självbetitlade debutskiva från 1976. Mjukrock.