30 Day Music Challenge – dag 25

Foto: Adam Haglund

A song by an artist no longer living:

Jacques Werup & Lill Lindfors – ”Gör mig lite levande”

Det har skrivits mycket om alla stora artister som lämnade oss 2016. Här på HYMN har vi hyllat flera av dem, inklusive min största musikaliska hjälte Prince, genom artiklar och spellistor. För att undvika upprepning ska jag här lyfta fram en vars död vi inte uppmärksammade.

Den 12 november i år avled Malmöprofilen, poeten, sångaren och klarinettisten Jacques Werup i cancer vid en ålder av 71 år. Detta endast fem dagar efter att Leonard Cohen gått bort, vilket är ett otäckt sammanträffande då det inte finns någon som förtjänar epitetet Sveriges Cohen mer än Jacques Werup. Såväl deras sätt att pratsjunga som deras poetiska uttryck låg nära varandras, även om de såklart både hade sina egenheter och Cohen skrev låtar som mer tilltalade en poplyssnande publik.

Jag skulle helst velat presentera låten ”Minns du Paris” från albumet Kärlek mellan krigen, som jag själv har på vinyl och tycker mycket om. Den saknas dock på tillgängliga streamingtjänster så därför väljer jag denna duett med den högst levande Lill Lindfors i stället. Titeln kan ses som en tanke, liksom låtens relativa likheter med Cohens ”Dance Me To The End of Love”.

Läs om vår 30 Day Music Challenge här.