Redaktionens favoriter v.49

Grandaddys sångare Jason Lytle

 

Då var ännu en helg på ingång och som vanligt firar vi detta genom att låta HYMN-redaktionen tipsa om veckans musikaliska höjdpunkter.

Grandaddy – ”A Lost Machine” (låt)

Vi har väntat i mer än tio år på ett nytt Grandaddy-album och glädjen är därför total efter att ha fått en teaser inför kommande Last Place (släpps 3/3). ”A Lost Machine” lovar mycket gott.

M/S PANAMA – Studiosession (liveklipp)

Malmöprojektet M/S PANAMA, med Niklas Hegfalk i spetsen, håller i morgon releasefest för sin debutplatta PASSAGE på Moriska Paviljongen i hemstaden. I veckan kom det här ljuvliga liveklippet med pianoversioner av låtarna ”I drömmen du drömde” och ”Nobelvägen” som är med på skivan. Fungerar fint som en uppvärmning inför morgondagens festligheter.

Flo Morrissey & Matthew E. White – ”Grease” (cover)

Frankie Vallis ledmotiv från en av 70-talets mest populära filmer byter skepnad från tidstypisk disko till en cool och popfunkig kostym. En av årets absolut bästa covers. Flo Morrissey och Matthew E. White har för övrigt ett helt gemensamt coveralbum på gång, kallat Gentlewoman, Ruby Man (släpps 13 januari).


Theophilus London feat. Ariel Pink – ”Revenge” (låt/cover)

När Theophilus London för ett halvt decennium sedan började göra sig ett namn var det främst som ett nytt rnb-hopp. På senare tid har det varit ganska tyst kring honom, men när han nu återvänder verkar han gjort en inverterad Lightspeed Champion-Blood Orange-resa och snöat in på 80-talspop. ”Revenge” är egentligen en cover på New Musiks (band som gjorde många fina låtar i början av 80-talet) ”They All Run After The Carving Knife” men någonting verkar ha gjort att Theophilus inte var nöjd med den titeln. Oklart vad. Bra är den i alla fall.

Bonobo + Rhye – ”Break Apart” (video)

Producenten Simon Green aka Bonobo och Michael Milosh (Rhye) i musikaliskt samarbete. Konstnären/regissören Neil Krugs video gör det hela ännu vackrare. Magiskt är bara förnamnet.

Sundays & Cybele – ”Butterfly’s Dream” (låt)

Tokyo-baserade Sundays & Cybele skjuter ut mot rymden och under 9 fantastiska minuter råder fullständig proggrock-harmoni. Gitarrerna ljuder över den sinnesutvidgande produktionen.

Kodie Shane feat. Lil Yachty – ”Sad” (video)

Det finns så mycket som är bra med Kodie Shanes singel ”Sad” att musiken får tala för sig själv. Bara dumt att sönderanalysera. Låten är hämtad från EP:n Zero Gravity.

Oktoberklubben – ”Un Universo Para Los Dos” (låt)

Göteborgsbaserade Oktoberklubben presenterar ”Un Universo Para Los Dos” – b-sida till debutsingeln ”Everyday – där medlemmarna fortsätter att nära lyssnarnas innersta orgelfantasier. Orgeln omges av en balearisk produktion, som får mottagaren att vaggas in i ett stilla lugn. Det är behagligt att lyssna på Oktoberklubben.

Dave Okumu – ”Oceans of Purple” (Prince-hyllning/låt/video)

Den här har nästan ett halvår på nacken, men har fått väldigt lite spridning. Det är alltså en supersnygg hyllning till Prince, både genom musik och text. Outrot känns i varje nerv. Lila kan aldrig dö.